Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bowers & Wilkins interjú

Bowers & Wilkins interjú

Stereonet interjú

David Price interjúja Andy Kerr-rel a Bowers & Wilkins-től a nagy brit márka múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A vállalat 1966-os alapításától egészen 2006-ig "a Bowers & Wilkins kizárólag hangsugárzókkal foglalkozó vállalat volt" - kezdi Andy Kerr, a vállalat termékmarketing- és kommunikációs igazgatója. "Különböző árfekvésű modellek sorát gyártottuk, amelyek mindegyike a referencia 800-as sorozatból inspirálódott, amely egyetlen modellként, 801-es néven indult 1979-ben. Idővel a portfóliónk egy sor különböző termékkategóriává bővült, mint például a kompakt 5.1-es rendszerek vagy a falba és mennyezetbe építhető termékek. Alapvetően azonban még mindig csak passzív hangsugárzókkal foglalkoztunk. A Zeppelin 2007-es bevezetése azonban, mint mondja, "mindent megváltoztatott - beleértve azt is, ahogyan magunkról gondolkodunk".

                                                                   Inside Track: Bowers & Wilkins - Múlt, Jelen és Jövő

Így kezdődött a Bowers & Wilkins történetének második fejezete. Abban az időben ez nagy hír volt, olyan drámai új irányt jelenthetett egy már bevált és hagyományos üzletág számára, mint például a Porsche akkoriban pillanatnyi döntése egy SUV piacra dobásáról. Andy elmagyarázta:

"A Zeppelinnel elért kezdeti áttörés gyorsan kiterjedt más termékre is, beleértve a Panorama soundbar-t, az MM-1 számítógépes hangsugárzót és számos különböző fejhallgatót, kezdve a P5-össel 2010-ben. Ma mindent megteszünk azért, hogy olyan prémium termékeket készítsünk, amelyek megfelelnek a mobilt hallgatóknak, az autókban zenét hallgatóknak, a mainstream, nem „szakosodott” audió zenekedvelőknek és természetesen a hagyományosabb, passzív hangsugárzó vásárlóknak egyaránt."

A Bowers & Wilkins worthingi gyáraMás szóval a Bowers & Wilkins már nem csak egy hangsugárzó márka - ma már egy olyan audio brand, amely az audio kategória több területén is igényt tart a hírnévre. Mindezek ellenére félrevezető lenne azt állítani, hogy a vállalat feladta örökségét, hogy a fogyasztói hangzásvilág divatos trendjeit hajszolja. Az új termékkategóriákba való belépés ellenére a márka még mindig bámulatos mennyiségben gyártja a referencia-minőségű hangsugárzóit, amint azt a nemrégiben bejelentett és rendkívül lenyűgöző új 800-as Diamond sorozat is mutatja. Ez egy trükkös kötéltánc, és Andy ezt jól tudja.

Az első ZeppelinTÉGY MEG MINDENT

"A hifi esetében mindig van egy prémium fogyasztó, aki hajlandó prémium árat fizetni, de más kategóriák esetében, például a fejhallgatók piacán a helyzet sokkal nagyobb kihívást jelent, mert bizonyos mértékig az határozza meg, hogy a vásárló mennyit hajlandó költeni - tehát kényes egyensúlyozásról van szó. Hogy elkerüljük a márkaértékünk felhígulásának kockázatát, olyan termékeket készítünk, melyek minden egyes kategóriában, ahová belépünk, a fogyasztók felső néhány százalékát szólítják meg. Megpróbálunk okot adni ezeknek a vásárlóknak arra, hogy miért értékeljék a Bowers & Wilkinst más márkákkal szemben, és hogy megtanulják, hogy az általunk kínált termékeknek prémium értéke van. Nem állíthatjuk biztosan, hogy valaki, aki ma vesz egy PI7-es fülhallgatót, egy nap 800 Diamond sorozat vásárló lesz, de talán még mélyebbre húzhatjuk a vásárlót a márkánkba azzal, hogy más prémium termékeket kínálunk neki, például a Zeppelin vagy a Panorama 3 modelljeinket.".

A Bowers & Wilkins stratégiája az volt, hogy a speciális hifi-piacon továbbra is minden fegyverrel a tűzvonalban maradjon, miközben új frontot nyit a prémium fogyasztói hangzás terén. A vállalat körültekintően és megfontoltan jár el, ahogyan ezt teszi. "Határozottan nem térünk át a 99 dolláros újdonságok gyártására" - hangsúlyozza Andy. "A hordozható készülékek és/vagy fejhallgatók területe - hogy ezt a kifejezést használjam - "az ugyanolyanok tengere"" - teszi hozzá. "Több száz fejhallgató márka van, amelyek többsége hasonló termékeket árul. Az is elmondható, hogy a kategóriában néhány márka nagyobb és ismertebb a világon, mint mi. Hogyan versenyezhetünk tehát a fejhallgatók piacán? Ha csak ugyanazt csinálnánk, eltűnnénk az "egyformaság tengerében". Ezért olyan speciális terméket kell készítenünk, amely egy bizonyos típusú vásárlót céloz meg, a következő felvetés alapján: Miért vásárolna fejhallgatót egy másik márkától, ha megveheti attól a márkától, amelyik a világ legjobb hangsugárzóit gyártja?".

 

A legújabb generációs ZeppelinAndy úgy beszél, hogy a Bowers & Wilkinst egyfajta sommelier fogyasztói audio megfelelőjeként mutatja be, aki nagy tudással és egy magasan képzett csapattal rendelkezik. Az igazság az, hogy a legtöbb fogyasztói audio márka nem így tudja eladni magát, gondolom. "Nagyon jól tudjuk, hogy bizonyos tekintetben nem tudunk közvetlenül versenyezni a piac óriáscégeivel, ezért más megközelítésre összpontosítunk. Természetesen mindent megteszünk az olyan kérdésekben, mint a dizájn, az anyagok és a felhasználói élmény, mert úgy gondoljuk, hogy ebben nagyon jók vagyunk. De az egyetlen terület, ahol a legnagyobb esélyünk van - legalábbis szeretnénk azt hinni, hogy jobb hangzásra vagyunk képesek".

                                                                                 Az új 800 Diamond D4 sorozat

A probléma szerintem az, hogy a vállalatnak nincs akkora ütőereje, mint a nagy CE (fogyasztói elektronika) márkáknak. "A mi törekvésünk némileg más" - magyarázza. "Egy olyan márkának, amely csak fejhallgatókat gyárt, a maximális nyereséget kell belevinnie, de nekünk nem feltétlenül. Ehelyett a mi törekvésünk csak részben szól a pénzről, az is fontos, hogy új vásárlókat találjunk a márkának, és megnyerjük a szívüket és az elméjüket. Azt szeretnénk, hogy az emberek akarjanak minket. Rajongókat szeretnénk, nem csak fogyasztókat. Inkább a minőségről, mint a mennyiségről szól ez az egész."

Andy szerint a Bowers & Wilkinsnek "nulla érdeke", hogy több millió darab 50 dolláros fejhallgatót készítsen; ehelyett a cég azt szeretné, ha a piac prémium kategóriás részén a legjobbakkal együtt látnák. Ez egy olyan glóriahatást generál, amely így vagy úgy, de átvezeti az embereket a vállalat más hangtechnikai termékeire. Ez ugyan nem egy "veszteséges" megközelítés, de az biztos, hogy a Bowers & Wilkins stratégiailag hosszabb távon gondolkodik.

PX 7 Carbon Edition modell

 

 

"A fejhallgatók piacán és általában a tágabb audio piac legjobbjai között akarunk ott lenni. Például azért ragaszkodott a cégünk ahhoz, hogy a Formation termékekhez saját vezeték nélküli átviteli platformot fejlesszen ki, ahelyett, hogy valami készen kaphatót használna, mert úgy éreztük, hogy egyik sem hangzott elég jól a mi igényeinknek".

 

 

 

OTTHON ÉS TÁVOL

Formation Duo, vezeték nélküli, aktív hangsugárzóA Bowers & Wilkins történelmének első fejezetéből a második fejezetbe való átmenet 2007-ben kezdődött, amikor a színfalak mögött a dolgok gyors mozgásba lendültek. Bár a vállalat vállalati történései nem mindenkit érdekelnek, fontos megjegyezni, hogy a márka egészen a közelmúltig a változás állapotában volt. A Bowers & Wilkins és az Eva Automation közötti partnerség nem hozta meg az ígért szinergiákat. 2020 elején úgy döntöttek, hogy a Bowers & Wilkinst kivonják és ismét saját vezetőség alá helyezik. "A vezetést Geoff Edwards látta el" - magyarázza Andy - "aki huszonöt éve volt az egyik vezető személyiségünk, tehát nagyon is biztos kezekben volt a cég. A terv az volt, hogy a Bowers & Wilkins gyarapodjon és sikeres legyen az alappiacain, és ne terjeszkedjen az Eva által tervezett új terekbe."

A vállalat ismét stabilitásra talált, majd lehetőség nyílt arra, hogy csatlakozzon a Sound Unitedhez, a Marantz, a Denon, a Polk és a Definitive Technology tulajdonosait is birtokló csoporthoz, és 2020 végére a Bowers & Wilkins befejezte a költözést. " Hosszú időre visszamenően" - mondja Andy - "mindig is az volt az aggodalmunk, hogy a Bowers & Wilkinsnek meg kell őriznie saját identitását, ha valaha is felvásárolják, és a Sound Unitedtől érkező ajánlat ezt nagymértékben garantálta".

A Bowers & Wilkins néhány rajongója attól tart, hogy a csoporthoz való tartozás túl sok alkatrészt fog megosztani – mint például a "Morris Marina ajtókilincsek egy Range Roveren" forgatókönyv, amelyre az idősebb olvasók emlékezhetnek a hetvenes évek British Leyland autóiról. Andy határozottan állítja, hogy ez nem fog megtörténni. " A dolgokat elkülönítjük egymástól, így nem fog mást látni, mint egy Bowers & Wilkins meghajtóegységet egy Bowers & Wilkins hangsugárzóban. Természetesen rengeteg ésszerű szinergia van a csoport más márkáival - például a digitális-analóg konverterek nagybevásárlása és hasonlók, mivel a Denon és a Marantz, mint a kategóriájukban prémium kategóriás egységek, általában elsőként jutnak hozzá a legjobb anyagokhoz. Úgyhogy azt hiszem, jobb helyzetbe kerültünk. Nem a szivárványt kergetjük; arra törekszünk, hogy erőteljesen és sikeresen növekedjünk a kategóriánkban. Visszatértünk a helyes útra."

"A Bowers & Wilkins új tehetségekbe fektet be, és már jó ideje toboroz új mérnököket, akik a Southwater-ben található mérnöki kutatóközpontban fognak dolgozni. Új tehetségekbe fektetünk be, és az egyik nyilvánvaló példa erre a szoftverek terén van. Ezt korábban kizárólag Eva végezte, de most már saját, jelentős és gyorsan bővülő csapatunk van, amely az új alkalmazásainkat fejleszti. Az új Bowers & Wilkins Music alkalmazás például már egy ideje működik, és rengeteg pozitív visszajelzést kapott, és ez csak egyre jobb lesz.".

                     Itt készülnek a 800-asok     Szigorú méretszabványok

Folytatja: "Míg a legutóbbi 800-as sorozat - a D3 - új gyártási rekordokat állított fel a worthingi Dale Road gyárban, az új D4 már most húsz százalékkal nagyobb termelési kapacitással fut, és valószínűleg még nagyobb lesz. Ez azt tükrözi, hogy több ember akarja őket, mint valaha. Az, hogy a 800 Diamond sorozatból mostanra ilyen nagy mennyiséget gyártanak az Egyesült Királyságban, szintén segített nekünk az ellátási hiány idején. Úgyhogy azt hiszem, joggal mondhatjuk, hogy jól állunk az alapvető speciális hangsugárzó üzletágunkkal."

MEGBÍZHATÓ BEFEKTETÉSEK

A világban jelenleg zajló viharos politikai események és a közelmúltban kitört világjárvány a Bowers & Wilkins-et is foglalkoztatja. A 2008-as hitelválság óta a vállalat szükség vagy célszerűség esetén elkezdte a gyártás "beszervezését". Sok hangszórógyártóhoz hasonlóan továbbra is Kínában gyártja termékei nagy részét; ebben az esetben a vállalat saját Zhuhai gyárában. Ennek kereskedelmi szempontból is van értelme, nem utolsósorban azért, mert a Bowers & Wilkins termékek a világnak azon részén jelennek meg, amely jelenleg a leggyorsabban növekszik. Ugyanakkor azonban a cég határozottan kiállt az Egyesült Királyságban tervezett és gyártott zászlóshajó, a 800 Diamond zászlóshajó sorozat mellett.

Kézi polírozás"A 800 Diamond sorozat gyártásához szükséges főbb, jelentős alkatrészek, beleértve a magas-, közép- és mélyfrekvenciás membránokat, mind brit és európai forrásból származnak" - magyarázza Andy. "A kabinet gyártását korábban egy dániai Ludwigsen nevű cég végezte, amely egy speciális bútorgyártó. Nem akartunk 'kockázatot vállalni a gyártatással', ezért mindent házon belül vásároltunk meg - ez volt az oka annak, hogy átvettük a 800-as sorozat dobozainak a gyártását, nem minőségi aggodalmaink voltak. A kabinet után a legnagyobb és legnehezebb alkatrész a 800 Diamond sorozat modelljeiben a fej - ez 18 kg alumínium, amit nem akarunk hajóval vagy repülővel szállítatni, hacsak nem muszáj. Ezért ezt is egy brit cégtől szerezzük be".

"A középsugárzó membránt is a helyszínen készítjük, majd az Egyesült Királyságból a tengerentúli Zhuhai gyárunkba szállítjuk, hogy a 700-as és 600-as modellekbe kerüljön, így mi irányítjuk a teljes folyamatot. A gyémánt dómokat az Egyesült Királyságban, Ascotban gyártatjuk, bár ez a mi szellemi tulajdonunk. Tehát a 800 Diamond sorozatba kerülő alkatrészek többsége valamilyen brit vagy európai beszállítótól származik. Vannak olyan dolgok, amelyeket minőségi szempontból célszerűbb importálni - például a mélyhangszórók rögzítésére szolgáló alumínium keretek kínai beszállítótól származnak, mert ez a beszállító kiváló minőségben képes megcsinálni. Mindezek ellenére, hogy őszinték legyünk a szellemi tulajdon szempontjából hatékonyabb és biztonságosabb, ha nem valaki mással készítettjük el, hanem saját magunk készítjük el."

A Continuum hangszóró gyártása
Andy szerint a
vállalat teljes mértékben kihasználja a viszonylagos méretét a speciális hifi-ágazatban. "A Dale Road-i gyárunk a világ egyik legnagyobb csúcskategóriás hangsugárzó gyára. Tudomásunk szerint a 800 Diamond sorozat valószínűleg a globális prémium teljesítményű hangsugárzók piacának körülbelül ötven százalékát teszi ki. Mivel elértünk egy bizonyos méretet, képesek voltunk befektetni olyan folyamatokba, szerszámokba és gyártási módszerekbe, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyártást következetesen, de nagyobb mennyiségben végezzük. Sok versenytársunk a közelében sincs ennek. Az autóipar számára inkább olyanok vagyunk, mint a Porsche, egy olyan világban, ahol néhány hifi márka inkább a Morganhez hasonlít. Biztos lehet benne, hogy a sorozatgyártás minden egyes hangsugárzója pontosan ugyanazokkal a tűréshatárokkal készül. Soha nem láttam még ilyen magasnak az illeszkedési és kivitelezési szabványainkat, mint most, mert folyamatosan új szerszámokba, új eljárásokba és új gépekbe fektetünk be. Az új kabinetek esetében például a fakivágás pontossága +/- 0,2 mm.".                                                            

Sok pénzt költöttünk arra, hogy elérjük azt, amit Andy megismételhető minőségnek nevez. "Ahogyan sokat fektetünk a kutatás-fejlesztésbe, ugyanúgy sokat fektetünk a gyártási módszerekbe is, amelyek támogatják a végjátékot. Van valami, amiért érdemes olyasmit vásárolni és birtokolni, ami tartós. Ismerek olyan embereket, akiknek például Linn lemezjátszóik vagy Naim erősítőik vannak, amelyek harminc évesek és még mindig jól működnek. Az audio szférában ezt meg kell ünnepelnünk, mert nagyon sok olyan szórakoztatóelektronikai termék van, amely nem tart sokáig. Mi tíz évig támogatjuk a hangfalainkat, raktárkészletet és a tartalék alkatrészeket tartunk fel, és ezen túlmenően új alkatrészeket is tudunk gyártani. Minden passzív termékünkre öt év garanciát vállalunk. Ez a hozzáállás tükröződik a nagyon magas használtpiaci árakon is, ami azt jelenti, hogy a hangsugárzóink jobban megőrzik az értéküket, mint mások."

JÓ TECHNOLÓGIA

A vállalat a lehető legjobb házon belüli építési minőségre való törekvésével párhuzamosan, a jobb hangzás érdekében a technológiákra is összpontosít. Ennek egyik legújabb eredménye a Continuum membrán, amely az én fülemnek az összes felső kategóriás Bowers & Wilkins hangsugárzó jelentős átalakulását eredményezte. " Ez körülbelül annyira transzparens membrán, amennyire csak lehet, anélkül, hogy saját jellegzetességei lennének " - mondja Andy. "A COMSOL Multiphysics - az általunk használt FEA csomag - drámai eredményeket hozott. Olyan dolgokat kezdett el feltárni, amelyekről senki sem tudta, hogy léteznek. A lézeres mérésekben - a lézeres interferometriában - már eddig is elég jók voltunk, de az adatrögzítés pontosságának megértése, majd a pontos szimulációval való kombinálása egy új világot hozott. Mérhetünk, szimulálhatunk, megérthetünk dolgokat, majd a következő ismétlésnél újra szimulálhatunk. Aztán megnézhetjük, hogy hogyan működik, majd ezeket a tapasztalatokat alkalmazhatjuk a mérésekhez a következő modellnél. A modern konstrukcióinkban mindent lemodellezünk."

A kabinet préselő gép működés közben


"A 800-as sorozat 2010-es D2-es korszakában valójában csak a gyémánt dóm magassugárzó egységet szimulálták, mást nem nagyon. Ez csak a projektek időbeosztását és az akkori feldolgozási képességeket tükrözte: három hétig tartott volna szimulációkat futtatni, amelyeket ma már három óra alatt meg tudunk csinálni. Így nem meglepő, hogy ma már mindent modelleznek. Megértjük a talapzat oszlopainak viselkedését, magát a talapzatot, az azon lévő tüskéket, azt, hogy ez az egész rendszer hogyan kapcsolódik a hangsugárzó ház aljához, hogyan viselkedik a kabinet a különböző frekvenciák egész során - és mindez hallható is. Ha a hangsugárzók művészete az, hogy ne úgy szóljon, mint egy "hangsugárzó", akkor jobban meg kell értenünk, a kabinetek viselkedését, így sikeresebbek lehetünk abban, hogy kevésbé „hangsugárzóként” szólaljon meg a végeredmény. Azt hiszem, ez az, amiben igazán jók lettünk az elmúlt négy-öt évben. Az általunk kifejlesztett transzparensebb hangszórók mellett a mechanikai szerkezetek azok, amelyekben igazán előreléptünk."

Ennek a jelentős technológiai beruházásnak egy másik haszonélvezője a középhangszórók új biomimetikus felfüggesztése, amely valójában 2004-ben indult szabadalmi bejelentésként, tehát néhány évvel megelőzte a Continuum szabadalmi bejelentését. Ennek ellenére hosszabb ideig tartott a kifejlesztése, ami nagyrészt a megfelelő anyagok megtalálását jelentette. Azt hiszem, a biomimetikus felfüggesztés egyike azoknak a dolgoknak, amelyekről az ember azt gondolja: "Ó, igen, miért nem láttuk ezt korábban?". Hogy párhuzamot vonjak a tágabb világunkkal, ez egy olyan pillanat volt, amikor "kerekeket tettünk a bőröndre", mint amikor az embereknek hirtelen nem volt szükségük többé kocsikra a repülőtereken, mert minden bőröndhöz beépített kerekek tartoztak. Az új felfüggesztés figyelemre méltó; a zajcsökkentés mértéke hihetetlen - 1 kHz-en 80 dB-lel, 4 kHz-en pedig 25 dB-lel halkabb. Ez idővel a 700-as sorozatba, majd a 600-as sorozatba is bekerül."

Az évek során többször jártam a Bowers & Wilkins Kutatás + Fejlesztés létesítményében Steyningben (a híres Steyning Research Establishment, SRE). "Most már van egy újabb és sokkal tartalmasabb épületünk Southwaterben, amely természetesen az új SRE-nek - a Southwater Research Establishmentnek - ad otthont" - meséli Andy. "Gyorsan megnöveltük a létszámot, és nagy összegeket fektettünk be az új helyiségbe - van három teljes lebegő hallgatószobánk, van egy RF-kamránk, egy nagyon jelentős visszhangmentes kamránk, egy kisebb visszhangmentes kamránk és így tovább. Ez rengeteg befektetést jelent, hogy segítsen nekünk előrehaladni."

A Turbine fej fényezéseEz azt jelenti, hogy "Csak annyira vagy jó, amennyire a lencsén keresztül nézel. Ma mindannyian eléggé magabiztosak vagyunk abban, hogy a 800 Diamond sorozat legújabb generációjával valami egészen különlegeset fejlesztettünk ki, de tíz év múlva visszanézve azt fogjuk mondani: "Á, ezt kihagytuk, ezt nem láttuk". Tudja, a középkori emberek nem voltak idióták, mert azt hitték, hogy a világ lapos, csak nem láttak a horizonton túlra. A dolgok egyre jobbak és okosabbak lesznek - csak annyira vagy jó, amennyire látod, és mindig van mit tanulni és fejlődni. Részben ettől olyan izgalmas itt dolgozni - természetesen attól a tudattól, hogy mindig lesz egy jobb termék a sarkon túl."

Andy-t a vállalat anyaghasználata is izgatja. "Hagyományosan fával dolgoztunk, de más típusú termékekkel, például a Formation termékekkel kapcsolatban is vannak igazán érdekes felismerések, amelyek különböző anyagokkal jönnek létre. Egy egyszerű dolog, amire elég korán rájöttünk, hogy a fa nem jó a vezeték nélküli termékekhez - az MDF a jel útjában van. A Formation Duo tehát UPM Formi (polimer) anyagból készült, mert ez sokkal jobban átengedi a jelet. Ezen a téren még sokat kell tanulni, mivel a termékek egyre inkább aktívak és vezeték nélküliek lesznek. A fiatalabb generációk olyan termékkel összekapcsolt - csatlakoztatott eszközök világában nőttek fel, amiben minden benne van- és az elvárásuk a prémium minőségű hangsugárzók világában még inkább az lesz, hogy minden benne legyen, mert ehhez vannak szokva."

Andy azt mondja nekem, hogy amíg vannak emberek a világon, akik passzív hangfalakat, erősítőket és kábeleket akarnak vásárolni, a Bowers & Wilkins továbbra is ki fogja szolgálni ezt a vásárlóközönséget. "Semmiképpen sem fogjuk abbahagyni ezt a tevékenységet. De azt hiszem, amit most a hangsugárzók világában tapasztalunk, az nem különbözik attól, amit az autóipar tapasztal a hibrideken keresztül a teljesen elektromos üzemre való folyamatos átállással. Valószínű, hogy egy huszonéves, aki olyan háztartásban nőtt fel, ahol mondjuk Sonos van, kissé szokatlannak fogja találni, hogy egy ilyen termékről egy erősítőre, hangsugárzóra és kábelekre ugorjon. Ha továbbra is maghatározóak akarunk maradni az ilyen típusú vásárlók számára, akkor olyan dolgokat kell kínálnunk, amelyekkel ugyanolyan könnyű együtt élni, mint a korábbi termékeikkel, ugyanakkor azt a prémium hangzást és dizájnt kínálják, amelyről híresek vagyunk. Tehát jónak kell lennie, valamint könnyen használhatónak - különben nem mi vagyunk."

Formation modellek és a Music App

 

 

A Bowers & Wilkins nem látja a vezeték nélküli rendszert olyan negatívan, mint egyes hi-fi puristák, és e helyett azt állítja, hogy ez egy lehetőség arra, hogy a vezetékes rendszerek tökéletlen aspektusait ténylegesen javítsa. Andy azt mondja: "Az audiofil vásárlók számára a vezeték nélküli kapcsolat fogalma automatikusan kompromisszumot jelent. Azt állítom, hogy ez egészen a közelmúltig így volt, de amikor eljutunk a megfelelően, minimális veszteséggel kivitelezett vezeték nélküli rendszerek perspektívájához, akkor az aktív vezeték nélküli termékekben rejlő előnyök közül néhány kezd vonzóvá válni. Erre egy egyszerű példa, hogy veszünk egy pár passzív hangsugárzót. Nem tudjuk befolyásolni az erősítőt, amelyhez majd csatlakoztatjuk, nem tudjuk befolyásolni, hogy fázisban vagy fázison kívül köti-e össze az erősítővel, nem tudjuk befolyásolni, hogy az egyik kábel egy méter hosszú, a másik pedig 12 méter, hogy az egyik hangsugárzó jó helyen van-e, a másik pedig nem, és nem tudjuk befolyásolni a lejátszott forrásmédiát sem. A kereskedőinkre és az újságírókra kell hagyatkoznunk, hogy megmutassuk nekik, hogyan állítsák be a rendszert, megfelelő szintű tanácsokkal lássuk el őket, hogy jó élményt kapjanak. Ez rendben is van, de vannak olyan ügyfelek, akiknek minderre nincs idejük.".

"Ehelyett" - mondja - "egy jól megválogatott, jól megtervezett aktív vezeték nélküli terméknél pontosan tudjuk, hogy mi az erősítő, mert az a termékben van. Pontosan tudjuk, hogy milyen lesz a jelút az erősítőtől a meghajtóegységig, mert mi terveztük, milyen lesz a DAC stb. Az egész dolog sokkal holisztikusabbá válik. Olyan garantált szabványt kapunk, amelyet nagyon nehéz elrontani. Tehát a vezeték nélküli hangsugárzókkal kapcsolatos beruházásokat tovább fogjuk folytatni, mert kifejlesztettük a saját vezeték nélküli platformunkat. Várhatóan többet fogunk látni ezen a téren - de ahogy mondtam, ez nem jelenti azt, hogy a 800-as eltűnik, távolról sem."

VÉGSZÓ

Személyesen szólva, számomra lenyűgöző, hogy láttam a Bowers & Wilkins fejlődését. Szakmailag közel harminc éve figyelem a vállalatot, és a dolgok masszívan jobbak lettek. A 800 Diamond sorozat legújabb, D4-es változata szembetűnő és drámai előrelépés az alig tizenöt évvel ezelőtti D2-es sorozathoz képest. Szinte az összes technológia az alsó szériákba is átcsorgott, így azok is feltűnően jobb hangzásúak lettek.

Sok gyártóval ellentétben a vállalat a fogyasztói audió területén - Zeppelinekkel, fejhallgatókkal, autóipari és aktív vezeték nélküli hangsugárzókkal - is sikeresnek bizonyult. Egy hihetetlenül kemény piacon, amelyet a Bowers & Wilkinsnél sokkal nagyobb szereplők uralnak, a vállalat neve virágzott. Joggal mondhatjuk, hogy nem váltotta meg a világot, de biztosította, hogy sokan, akik egyébként boldogan maradtak volna az "igazi" speciális hifi-szakemberek között, most a körünkben vannak. Csak kíváncsi vagyok, hogy a SRE srácok és lányok mit tartogatnak a következő lépésükre?

                                                                        A referencia: 801 D4