Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rotel RA-1592MKII integrált erősítő teszt Darko Audio

Rotel RA-1592MKII integrált erősítő teszt Darko Audio

Rotel RA-1592MKII integrált erősítő teszt 

Michael Lavorgna

A Rotel 1961 óta gyárt hifi termékeket, először OEM-ként, majd saját neve alatt. A cég néhány évtizeddel idősebb, mint sok zenész, akiket én hallgatok.

Bár a népszerű zene világában - és kisebb mértékben még a népszerűtlen zenében is - burjánzik az ageizmus, az idősebb generáció hátrányos megkülönböztetése, a tapasztalatot minden hifi-gyártónak a plusz oszlopban kell feltüntetnie. Nem azt mondom, hogy a tapasztalat garantálja a minőség egy bizonyos szintjét, de a tapasztalat a gyártás terén felülmúlja a tapasztalatlanságot. És ha van valami közös a hifi komponensekben, akkor az az egyszerű tény, hogy termékek.

A Rotel RA-1592MKII (3199,99 $) az, amit én teljes funkcionalitású integrált erősítőnek hívok, mivel MM Phono és számos digitális audio bemenetet ad a standard vonalszintű analóg bemenetekhez, amelyek szinte minden integrált erősítőn megtalálhatók. Az RA-1592MKII, ahogy a neve is mutatja, a cég RA-1592 integrált erősítőjének frissített és továbbfejlesztett változata, és az egyik legfontosabb változás, hogy az eredeti RA-1592-ben található AKM DAC-ról Texas Instruments DAC-ra váltottak. Míg az utóbbi támogatta a DSD-t, a TI chip a DSD-t MQA-ra cseréli (USB-n keresztül), vagy - másképpen fogalmazva - egy fájlalapú formátumot egy streaming formátumra. Láttuk, hogy más gyártók is eltávolodtak az AKM szilíciumtól, mivel 2020 októberében tűz ütött ki az AKM japán Nobeoka üzemében, ami miatt leállt a DAC chipek gyártása.

RA-1592 előlap  RA-1592 hátlap

A Rotel szerint az MKII modellben "több mint 33 alkatrészcsere is történt az akusztikus kondenzátorok, a szűrőkondenzátorok és a tápegység terén". A Rotel saját toroid transzformátorokat gyárt: az RA-1592MKII-ben egy ilyen ormótlan transzformátor szörnyeteg található, hogy a 40 kilós súlyát elölről nehéznek érezzük, amikor felemeljük. Az A/B osztályú erősítő szekció 200 watt kimeneti teljesítményt ad le 8 Ohmon, 350 wattot 4 Ohmon, és a Rotel a teljes harmonikus torzítást (THD) <0,008%-ban adja meg. A frekvenciaválasz és a jel-zaj viszony a használt bemenettől függően változik, a phono bemenet kínálja a legkevésbé lenyűgöző számokat.

Az RA-1592MKII három vonalszintű RCA bemenetet, egy pár szimmetrikus XRL bemenetet, 6 S/PDIF bemenetet (3x Coax, 3x Toslink), USB Audio bemenetet, MM phono bemenetet, Bluetooth (AAC és aptX), Ethernet (rendszerfrissítésekhez és otthoni automatizálási rendszerekkel való használathoz) kínál, RS232 az automatizálási rendszerekkel való integrációhoz, 2x 12V Trigger csatlakozó, Rotel Link több Rotel termék, például a hozzá tartozó RCD-1572 CD-lejátszó egyetlen távirányítóval történő vezérléséhez, EXT REM IN csatlakozó a vezetékes infravörös vevőkészülékekkel való használathoz, és végül előerősítő és mono mélynyomó kimenetek. Az RA-1592MKII Roon tesztelt, de mivel nem kínál hálózati audió csatlakozást, külső számítógép vagy streamer szükséges hozzá. A PC-USB bemenetet akkor érdemes használni, ha a Tidalról származó MQA-kódolt zenéket szeretnénk streamelni és teljesen kibontani, valamint a készülék S/PDIF bemeneti 24-bit/192kHz-es S/PDIF határértékénél nagyobb PCM felbontást szeretnénk lejátszani.

RA-1592 lemezjátszóval

Az A és B hangszóróhoz két pár 5-utas hangszóró csatlakozó található, valamint egy fejhallgató-erősítő, amelynek 3,5 mm-es csatlakozója a készülék előlapján található. A régimódi, de hasznos funkciók rajongói örülni fognak a kihagyható Hangszín (Mély és Magas) és Balansz (Egyensúly) szabályozók beépítésének, amelyek az előlapi menüből és a mellékelt távirányítóról is elérhetők. Az alumínium előlapon számos gomb található a bekapcsoláshoz, a hangszóró kiválasztásához, a forrás kiválasztásához és a menüparancsokhoz, egy USB-A bemenet az iOS-eszközökről (iPhone, iPad és iPod) származó zenék lejátszásához, a már említett 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozó, egy hangerőszabályzó és a kijelző.

Az RA-1592MKII 17″ széles, 5,7" magas és 16" mély, szürke fémvázba burkolt RA-1592MKII teste, és a csiszolt alumínium előlapot mindkét oldalon szépen ellensúlyozzák az ívelt, fényes ezüst végződések. Összességében a Rotel vaskos, masszív és szépen megépített. A készülék előlapján található hangerőszabályzó végtelenített változatú, amit nagyon hasznosnak találok, mivel elegendő játéklehetőséget kínál ahhoz, hogy még a mikrobeállítások is gyerekjátékot jelentsenek, és kiküszöböli a véletlen hangerő-túlterhelés lehetőségét. Egy másik praktikus menüfunkció az a lehetőség, hogy az RA-1592MKII kikapcsolja magát inaktivitás után (20 perc vagy 1, 2, 5 vagy 12 óra).

A Barnban töltött idő alatt a Rotelt számos hangsugárzóval kipróbáltam, köztük a DeVore Fidelity O/93, a GoldenEar Triton Reference Towers és a Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand Reference hangfalakkal. Az analóg fronton egy Rega P3-as, Nagaoka MP-110 MM hangszedővel szerelve gondoskodott a lemezeim pörgetéséről. Egyszerre  mindig csak egy hangsugárzót használtam.

Egy olyan terméknél, mint a Rotel RA-1592MKII, kissé elárasztanak minket az információkkal.  Mindannyian olyan hifi-komponenst szeretnénk vásárolni, amely mindent tud, amit szeretnénk, és mindezt jól csinálja, olyan áron, amit megengedhetünk magunknak. A legfontosabb szempont minden hifi felszerelésnél pedig az, hogy hogyan szól a rendszerünkben, a szobánkban. A helyzetet tovább nehezíti, hogy semmilyen műszaki adat vagy funkció nem tudja leírni a hangzás minőségét, legalábbis azt a minőséget, ami számít.

Bár ez magától értetődő, érdemes kiemelni, hogy az olyan dolgoknak, mint az erősítők és a passzív hangsugárzók, nincs saját hangjuk. Csak akkor kelnek életre, ha egy partnerrel párosulnak, és ez az egység felelős a hallott zenéért, a szoba és a forrás(ok) hatásaival együtt. Hogy tovább bonyolítsuk a dolgokat, a hangminőség végső döntőbírája a hallgató, vagy még inkább az adott hifi-berendezés tulajdonosa. Végül is, a vélemények ingyenesek, és ugyanannyit érnek azoktól az emberektől, akiknek nincs tapasztalatuk egy adott hifi berendezés hallgatásában, de ennek ellenére ítéletet mondanak a teljesítményről. Ilyen szakértőkkel kinek van szüksége ellenségekre?

Az RA-1592MKII-t először alapszintű integrált erősítőként közelítettem meg, digitális forrásként a totaldac d1-tube DAC/Streamer-t használva.

A magas és karcsú GoldenEar Triton Reference Towers (9998 $/pár) sok hangszórót ad ezért a pénzéért, a beépített aktív mélysugárzóknak köszönhetően egészen 12 Hz-ig megy le, és egészen 35 kHz-ig terjednek a magas frekvenciák. Így minden definíció szerint teljes tartományról beszélhetünk. Mivel a Tritonok maguk gondoskodnak a basszusválasz reprodukálásáról, ezért a kísérő erősítő némileg könnyebb terhelést kap. Az RA-1592MKII-nek nem okozott gondot, hogy a Triton-tornyokat pajtát megtöltő hangzással megtöltse. Az olyan nagy, harsány zenék, mint Luigi Nono Como una ola de fuerza y luz (Mint egy erő és fény hulláma) című műve Maurizio Pollini, Slavka Taskova és a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara Claudio Abbado vezényletével előadásában, kínjában és bánatában szinte földrengető volt. Nehéz zene ez, még keringőzni sem lehet rá, Pollini pedig a zongorát minden erejével felfedezi és kihasználja. Függetlenül a hangzásbeli sűrű örvény szintjétől, a Rotel képes volt minden árnyalatba belekapaszkodni, miközben közvetítette a játszott szeizmikus erőket.

Egy éles váltással a DeVore Fidelity O/93-ra ($8400/pár) - egy könnyen meghajtható kétutas hangszóróját kötöttem be, amely egy 10 inches papír membrános középsugárzót alkalmaz egy "enyhén tölcséres kialakítású" 1 inches selyem dóm tweeterrel egy masszív dobozban. Ez a hangfal az RA-1592MKII egy másik oldalát domborította ki. Itt az O/93 szuper erősségeit, a közvetlenséget, a hangszínt és a textúrát a Rotel némiképp lecsökkentette, más erősítőkkel összehasonlítva, amelyekkel a DeVore hangszórókat hallottam párosítva. Ha csak a félvezetőseknél maradunk, az almát - almával kedvéért, az Ayre EX-8 integrált (7850 $) sokkal megvilágítottabb hangzást kínál, egyfajta jelenlétet és izgalmat adva a zene hangjának. Laura Marling akusztikus gitárral és énekkel kísért Songs For Our Daughter című száma tökéletesen szépen szólt a Rotel erősítésével, mégis az Ayre-hez képest enyhe csalódás volt a hangzás és a textúra tekintetében, mintha a zene szürkébb színezetet kapott volna. Tapasztalataim szerint az Ayre erősítő kiváló ezekben a hangzásbeli vonatkozásokban, így egyáltalán nem vagyok meglepve, hogy a jóval olcsóbb Rotel nem tudott lépést tartani ezen a szinten.

RA-1592 tesztszoba

A Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand Reference hangszórók (9498 dollár/pár) voltak az RA-1592MKII kedvenc partnerei. A Beethoven Baby Grand Reference háromutas kialakítású, egy pár 6 inches mélysugárzót, egy 6 inches középsugárzót és egy 1,1 inches kézzel bevont Vienna Acoustics selyem dóm magassugárzót használ egy szerény méretű, karcsú toronyban. A Baby Beethovent a hangzásskála meleg és gazdag oldalára helyezném, és ez a hangképzés nagyon szépen együttműködött a Rotel tekintélyes és robusztus hangjával. Míg a DeVore / Rotel párosítás hangzásilag vékonyabb volt, mint amihez hozzászoktam, a Vienna Acoustics / Rotel kombójában minden hang  gazdag és pontos volt. Roots Manuva 2002-es Dub Come Save Me című albuma a Root's Run Come Save Me című lemez dalainak dubos változatait kombinálja új anyagokkal egy nagy durranásként. Őrült ütőhangszerek, basszus és ritmus képezik az alapját ezeknek a hangzásbeli ásatásoknak, és a Rotel bebizonyította, hogy a legjobbakkal is tud mozogni, megfelelően feszes, feszes és gumiszerű dubot szolgáltatva.

Madártávlatból nézve a Rotel hangzását a párosított hangsugárzókkal, ahol a totaldacot meghajtóként használtam, úgy találtam, hogy az RA-1592MKII egy szilárd és mozgékony előadó, de egy kicsit félénkebb középtartománnyal rendelkezik, mint a drágább Ayre EX-8, különösen a DeVore O/93-mal párosítva.

A Marantz Stereo 30 integrált erősítő ($2599) is nálam van véleményezésre. A Marantz egy D osztályú kapcsolóüzemű erősítő, amely a Hypex NC500 OEM erősítőmodulra épül, és 100 watt kimeneti teljesítményt kínál 8 ohmon, amely megduplázódik 4 ohmon. Bár a Marantz nincs olyan jól felszerelve, mint a Rotel, mivel a Marantz nem tartalmaz DAC-ot, de viszont kínál MM/MC phono bemenetet

Az összehasonlításhoz a Marantzot a Vienna Acoustics Beethoven Baby Grand Reference hangszórókkal párosítottam, forrásként ugyanazt a totaldac d1-csöves DAC/Streamer-t használtam. A Marantz kicsit fittebbnek és folyékonyabbnak tűnt, mint a Rotel, csodálatos dinamikai „pattogás” érzékkel, amelyhez egy megvilágítottabb hangzás párosult. A Rotel hangzása némiképp sötétebb volt a Marantznál, de ezzel együtt testesebb volt a megjelenítése.  A világosabb hangzás pozitívum a Marantz sarkában a hangzásbeli erények könyvében. A 30-as modell basszusa is feszesebben és jobban definiáltan szólt, de hiányzott belőle az RA-1592MKII által kínált fizikalitás. Az én hallásom alapján nem igazán tudok itt győztest választani, mivel mindkét integrált erősítőnek sokkal több erőssége van, mint érzékelhető gyengesége. A hangsugárzó párosítás és a személyes preferencia fogja eldönteni a végső győztest, ami oly gyakran előfordul a való világban.

Egy kis időt is eltöltöttem a Rotel belső DAC-jának használatával, egy Raspberry Pi 4 USB kimenetét használva, egy AudioQuest Jitterbug FMJ-vel a kettő között, valamint egy Denafrips IRIS II DDC koax kimenetét használtam.  A hangminőséget tekintve úgy találtam, hogy a Denafrips / koax kombó gazdagabb és árnyaltabb hangzást kínált a Pi 4 / USB-hez képest. Összehasonlításképpen az RA-1592MKII USB-bemenete vékonyabbnak és kissé törékenynek tűnt, a Denafrips / Coax kombó több színt és textúrát adott hozzá, míg egyik digitális bemenet sem tudott megfelelni a totaldac d1-tube DAC/Streamer teljesebb, gazdagabb és magával ragadóbb módon a digitális zenéivel.

A hallgatási szokásaim és az általam preferált zenék miatt az MQA és a hi-res - különösen a 96 kHz feletti zenék - nem voltak annyira fontosak. De azoknak a hallgatóknak, akik értékelik és élvezik a hi-res és MQA tartalmak streamelését a Tidalról, az USB az egyetlen járható út és a Rotel egy remek hangzású, minden egyben csomagot kínál. Egy 8000 dollár feletti DAC/Streamer, mint a totaldac hozzáadása inkább egy kritikusi gyakorlat, mint valós összehasonlítás.

A vinyl fronton a Rotelt minden szempontból jónak találtam. A Rega P3/Nagaoka egy olcsó frontend, de szerintem élvezetes, ha nem is az utolsó szó a végső felbontásban. A Rega és a Rotel együtt szép, kövér és gazdag hangzást kínált Mdou Moctar Afrique Victime LP-jéről, szépen érzékeltette a lendületet, a kövér hangzást és elég textúrát adott ahhoz, hogy megmozduljak. Itt, a front end hangzásbeli korlátai miatt a Rotel szépen kiegyensúlyozott előadása került előtérbe, mivel még mindig képes volt a zenei üzenet egészséges részét közvetíteni.

RA-1592 fejhallgatóval

Az AudioQuest NightOwl fejhallgató 3,5 mm-es csatlakozójának behelyezése nem némította el - ahogyan azt várni lehetett - a Rotel hangszórókimenetét, de a "Speaker A" gomb gyors megnyomása megtette a hatását. A Love Joys lovely Reggae Vibes 1981-ből nagyon szépen érzékeltette ennek a zenének a laza, szerelmes rock hangulatát. Itt, a kéznél lévő zene intimebb és fókuszáltabb látványával ismét tudatára ébredtem annak az enyhe középtartománybeli soványságnak, amely a DeVore O/93 hangszórókon keresztül volt a legnyilvánvalóbb. Bár nem kirívóan nyilvánvaló vagy jelentőségteljesen zavaró, azt kell mondanom, hogy az RA-1592MKII hangszórótól vagy fejhallgató párosítástól függően a középtartományban kissé visszafogottan szólhat.

A Rotel RA-1592MKII méltó partnernek bizonyult minden egyes hangszóróhoz, amely a tartózkodás alatt nálam volt, egyes párosítások jobban működtek, mint mások. De függetlenül attól, hogy melyik hangszóró volt a játékban, a Rotel szépen kontrollált, egyenletes és stabil hangzást kínált, amely képes volt a zene gazdag és változatos hangjait tekintéllyel közvetíteni.