Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Belső pálya: A Rotel útja

Belső pálya: Rotel interjú

"A nagy audió cégektől eltérően a Rotel-nek nem kell szenvednie a számokkal foglalkozó emberektől, a bankároktól" - mondja Peter Kao - "nem kockáztatjuk, hogy az értékesítési célok elérése érdekében meg kelljen változtatnunk a folyamatainkat. Az erősségünk az, hogy arra koncentrálhatunk, amit jól csinálunk, és továbbra is stratégiai fontosságúak maradhatunk a hosszú távú céljaink elérésének érdekében "." Sok hi-fi rajongó számára ez talán kissé vállalatiasan hangzik, de a Rotel vezetője nagyon fontos dolgot mond - olyat, amely a vállalat történelmének, hagyományainak és identitásának a szívébe hatol. Sok nagyobb japán névvel ellentétben a Rotel egy családi vállalkozás, amelyet egy, a főáramlaton kívül álló, válogatott csapat irányít. A Rotel egészen másképp csinálja a dolgokat - és Peter irányítása alatt ez a jövőben is így lesz.

            Rotel gyár, Tokió, Japán. 1960-as évek körül      Rotel gyár, 1973 körül

                     Rotel gyár, Tokió, Japán. 1960-as évek körül                                                              Rotel gyár, 1973 körül

A Rotel egy valóban multinacionális vállalat, ezért kissé bonyolult meghatározni a gyökereit. "A márka japán, a gyár Kínában van, a család pedig eredetileg tajvani" - meséli Peter. "A dédnagybátyám, aki a céget alapította, Tomoki Tachikawa, egy tajvani japán. Az első gyárunk Tokióban, Meguro-ku-ban volt. Aztán a hetvenes évek végén áthelyeztük a gyárat Tajvanra, majd Kínába költöztünk."

A márka globális technológiai igazgatója, Daren Orth hozzátette: "A kulcs az, hogy a család birtokolja a védjegyet. Nagyon büszkék vagyunk japán gyökereinkre, de az üzlet nemzetközi céggé fejlődött. Mivel családi vállalkozásról van szó, nem vagyunk részvényesekhez kötve, akik kifejezetten egy nyilvános igazgatótanácshoz vagy egy magántőke-befektetési társasághoz tartoznak, és nem vagyunk célokhoz kötve, csak kifejezetten a célok kedvéért dolgozunk. Ez rugalmasságot adott nekünk ahhoz, hogy hangolni és finomítani tudjuk magát az üzletet. A Rotel márka a piaci feltételek alapján különböző piacokat céloz meg, mi pedig alkalmazkodunk és fejlődünk - olyan termékeket építünk, amelyek nem csak a kényelmes középutat célozzák meg."

Ehelyett a Rotel az elmúlt negyven évben egy érdekes rést töltött be az audió iparban. Gondoljunk rá úgy, mint egy tömegpiaci gyártóra - az ezzel járó mérettel járó gazdaságossági előnyökkel -, amely inkább a speciális audió piacra összpontosít. Nem egy óriási Sony vagy Samsung, de nem is egy kis "háziipari" gyártó, apró eladási számokkal. Ehelyett egy gondosan megválasztott középutat jár be, a két véglet között. Ennek eredménye a nagy mennyiségben gyártó cégek által készített termékek professzionalizmusa, a tervezés és a gyártás részleteire való odafigyeléssel, amelyet az igazi hifi-specialisták tudnak nyújtani.

"A Rotelnek egészen más a hangulata, mint a nagy japán cégeknek" - ért egyet Peter. "Ha ekkora méretű vagy, akkor a menedzsment és a célok sok rétegét látod, amelyek gyakran több szintre vannak a végfelhasználótól. Mi nagyon szorosan dolgozunk az ügyfeleinkkel, a közösségi médián keresztül és az audió bemutatókon való részvételünk során lehetőségünk van találkozni az ügyfelekkel, a forgalmazókkal és a kereskedőkkel, hogy meghallgassuk a visszajelzéseiket. Nagyon közel vagyunk a piachoz, és igyekszünk mozgékonyak maradni, hogy jobban kiszolgálhassuk ügyfeleinket."

             A Rotel Michi összeszerelési területe - napjainkban       Szerelőszalag és gyártás, 1970 körül

                      A Rotel Michi összeszerelési területe - napjainkban                                      Szerelőszalag és gyártás, 1970 körül

A Rotel fürgeségének példájaként a vállalat közelmúltbeli Covid-tapasztalatára mutat rá. "Még a gyártási oldalon sem tudta senki, hogy mi fog történni, amikor a világjárvány lecsapott. Biztosak voltunk benne, hogy alkatrészhiány lesz, mivel a gyárakat másnap leállíthatják, ezért vállaltuk a kockázatot, hogy mindent megvásároltunk, amire szükségünk volt a termelés folytatásához - IC-ket, alkatrészeket stb. - és a raktárunkban tároltuk őket! Kis cégként rugalmasak tudtunk lenni és gyorsan cselekedni, hogy felkészüljünk erre a törékeny ismeretlenre."

Ez azt jelenti, hogy a Rotel az iparág sok nagy audió márkájánál jobban tud a gyártási oldalára koncentrálni, és az ügyfeleire összpontosítani. Valóban, az önrendelkezés, az ellenőrzés és a fenntarthatóság a vállalat ethoszának központi elemei. Ez vezetett oda, hogy a Rotel saját gyárat üzemeltet Kínában, ahol teljes mértékben a kezében van az irányítás, míg sok rivális márka a gyártási oldalt harmadik fél OEM-nek adja ki. A Rotel ezzel szemben valójában OEM-ként kezdte meg működését - így mindig is a gyártási folyamat "frontvonalában" volt. "A nagybátyám az 1950-es években Japánban alapította a céget, és volt egy gyára Japánban, ahol más márkák számára készített termékeket. A Rotel márka 1961-ben indult Japánban" - meséli Peter.

Saját személyes története nagyon is kötődik ehhez. Azért csatlakozott a vállalathoz, hogy junior szinten megtanulja a dolgokat, és hamarosan a vállalat Kínába való költözésének élén találta magát. "Hawaiin nőttem fel - mondja Peter -, de a 90-es években Japánba mentem nyelvet tanulni. Ott kezdtem el dolgozni 1996-ban. Részmunkaidős állás volt számomra, és soha nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig maradok, de ahogy egyre jobban belemerültem az üzletbe, egyre érdekesebbé vált számomra."

Folytatja: "Mivel beszélek, olvasok és írok angolul, japánul és mandarinul, engem kértek fel a gyárindítás irányítására. Így hát maradtam, és sokkal tovább, mint gondoltam. Ezzel együtt nagyon izgalmas volt számomra, és nagyszerű élmény volt segíteni a Rotel ázsiai fejlődését, az egyik első audió ipari cégként - és most már több mint huszonöt éve vagyok itt".

Rotel baseball és pingpong csapatok - 1970 körül

           Rotel baseball és pingpong csapatok - 1970 körül

Daren Orth magyarázza: "A Rotel lényegében mindent felemelt, kivéve a fizikai épületet, amikor Kínába költöztünk, és Peter volt az a fickó, aki naponta utazott Hongkongból Sencsenbe, hogy ez megtörténjen. Ez nem semmi, és a családja ennyire megbízott benne, hogy ezt megtegye - hogy biztosítsa az üzlet folytonosságát. Amikor Sencsenből a jelenlegi gyárunkba, Zhuhaiba költöztünk, lényegében ugyanezt tettük. A fickó odament és megcsinálta! Egy gyár áthelyezése magas költségekkel jár, és magában foglalja a fennakadások kockázatát. A Rotel család stratégiája a márka növekedésének biztosítása volt, nagy bizalommal volt Peter iránt, hogy a gyártóüzemet átköltöztesse, és biztosítsa az üzlet méretnövelését. Ez működött, és működik ma is, több mint húsz évvel később."

Peter hozzátette: "Akkoriban izgalmasnak találtam, hogy hogyan működik az egész. Amikor először csatlakoztam a Rotelhez, nem tudtam, mennyi munka van valaminek a gyártásában. Annyi alkatrész van, hogyan lehet mindet nyomon követni? Ez a történet azért olyan fontos, mert szeretnénk, ha az emberek tudnák, hogy mi különbözünk a többi márkától. Más japán márkák esetében, amikor túl drágává vált a termékek gyártása, egyszerűen mindent OEM-nek adtak ki más gyáraknak szerte a világon - mi azonban mindig is ragaszkodtunk ahhoz, hogy a saját termékeinket a saját gyárunkban készítsük el. Ez volt az egyetlen módja annak, hogy ellenőrizni tudjuk a minőséget."

Peter szerint a minőséget magunknak kell előállítani. "Nem lehet másra hagyatkozni. Valójában több dolgot kerestünk, amit megépíthetünk - meg akartuk tanulni azt a képességet, hogy mi magunk építsünk dolgokat. Ha probléma van a készülékkel, szinte mindig vissza tudjuk vezetni a NYÁK valamelyik alkatrészére - tehát nagyon jól kell megépíteni, minőségi alkatrészekből. Ezért inkább saját felületszerelő gépekbe, forrasztóállomásokba, nagy pontosságú tesztberendezésekbe és egyebekbe kellett beruháznunk, minthogy valaki mással végeztessük el helyettünk, hogy a minőség megfeleljen a Rotel-szabványnak"."

 

            A Rotel 5 éves évfordulójának megünneplése, 1966 körül        Rotel komponensek beillesztési sora, napjainkban

                  A Rotel 5 éves évfordulójának megünneplése, 1966 körül                         Rotel komponensek beillesztési sora, napjainkban

Érdekességképpen Daren rámutat, hogy az emberek rendszeresen érdeklődnek a Rotelnél az eredeti berendezések gyártásával kapcsolatos munkákról. "Sokan keresnek meg minket OEM-lehetőségekért, de nem nyerjük meg a pályázatokat, mert túl drágák vagyunk. Amikor az emberek visszajönnek hozzánk, és ezt elmondják, azt mondjuk, hogy 'köszönjük', mert büszkék vagyunk a minőségünkre. Hatalmas költség egy gyár működtetése és az audió berendezések gyártásához szükséges több csapat irányítása, és mi büszkék vagyunk a munkatársainkra - akik közül néhányan húsz évet tettek bele az életükből a márkába."

Hozzáteszi, hogy olyan termékek gyártásáról van szó, amelyek valóban egy kicsit feszegetik a határokat és kihívást jelentenek a normáknak. "Kihívást jelentünk a forgalmazóknak, hogy a termékeket piacra dobjuk, de megfelelően pozícionálva a piacon. Minden ország más és más, és ez a rendszer lehetővé teszi számunkra a rugalmasságot. És ha valamit technikai vagy csatorna szempontjából szeretnénk csinálni, az a tény, hogy Peter a vezetőnk, és hogy nagyon gyorsan tudunk döntéseket hozni, segíti az üzletet."

A Rotel ezt már többször is bizonyította a múltban. Amikor például a márka a hetvenes évek végén először szállt be a hifi piacra, a cég híres volt hatalmas, nagy teljesítményű, kütyükkel díszített erősítőiről és sztereó vevőkészülékeiről - a drágább példányok rackbe szerelhető fogantyúkkal rendelkeztek, és olyan nehezek voltak, hogy tényleg szükség volt rájuk. Néhány évvel később azonban a piac megváltozott, és vele együtt a Rotel is - az Egyesült Királyságban és azon túl a márka nagy sikert aratott az RA-820BX-szel, egy szerény, lecsupaszított, karcsú integrált erősítővel, amely nagyszerűen szólt és meglepően megfizethető volt. Aztán tíz évvel később a Rotel újra feltalálta magát, és most a megfizethető árú, csúcskategóriás komponensek kiváló Michi sorozatával teret hódított.

Peter egyetért. "Mindig is nagyon erősek voltunk a hifi erősítőkben, igazából erről ismert a Rotel, de a kilencvenes évek végén a piac a házimozi termékek felé tolódott el. Egy ideig megpróbáltunk távol maradni ezektől, de az amerikai piac megkért minket, hogy építsünk olyan vevőkészülékeket, amelyekkel felvehetjük a versenyt a többi nagy márkával. Mivel a folyamat egyre bonyolultabbá vált, nem rendelkeztünk a megfelelő termékekkel, ezért egy szöuli koreai céggel kötöttünk partnerséget. Egy ideig a Rotelnek volt egy mérnöki csapata Japánban, amely hagyományos termékeket készített, és egy dél-koreai mérnöki csapat, amely Kínában gyártott AV-termékeket tervezett."

Szerinte a Rotel szerencsésen járt a Michi-sorozattal. "Amikor újraindítottuk, azt akartuk, hogy az almárkánk olyasmi legyen, mint a Lexus és a Toyota közötti kapcsolat. Ha ránézünk az új Michire, látszik, hogy saját márkaneve, saját élete van. Azt az erősséget, amiről az emberek a Rotel-t ismerik, vagyis a nagy, erőteljes erősítőket - szeretnénk felhasználni, és ezt az erőt még nagyobb teljesítményű piacra is átültetni."

Miután teszteltem a Michi előerősítőt és az X5 integráltat, már értem, miért. Az utóbbi, azt mondanám, egyfajta újra feltalálása a klasszikus, a hetvenes évekbeli japán izomerősítőnek. "Igyekszünk közel maradni ahhoz, amiről a márka ismert: teljesítmény és minőség - de semmi hivalkodás" - mondja Peter. Daren hozzáteszi, hogy a cég zászlóshajó termékcsaládjának nehéz része a tervezési fázisban az volt, hogy tudják, mikor kell abbahagyni. "A fejlesztési folyamat során a gombokat levenni egy termékről nehéz, a rendetlenség hozzáadása a felhasználói élmény javítása nélkül könnyű. Amikor csak úgy elkezdjük növelni a gombok számát az előlapon, amikor azok a távirányítót ellepik, az rossz. Rengeteg munkába került, hogy a Michi végül letisztult legyen."

             Rotel Michi - 1990-es évek       Rotel gyár bejárati aula

                                 Rotel Michi - 1990-es évek                                                                             Rotel gyár bejárati aula

A JÖVŐBE  

Daren szerint a Rotel jövőbeli sikere azon alapul, hogy továbbra is gondosan kezeljék a márkát. "Igen, növekedni akarunk, de ezt úgy érjük el, hogy megduplázzuk azt, amit jól csinálunk" - teszi hozzá. Peter egyetért. "A jövőre nézve az a tervünk, hogy ragaszkodunk ahhoz, amit ismerünk. Az elmúlt hatvan évben a Rotel mindig is nagyszerű hangzású termékeket nyújtott kompromisszumok nélküli ár-érték arányban - és ehhez ragaszkodni fogunk. Családi vállalkozás vagyunk, pénzügyi nyomás vagy érdekelt felek nélkül, akiknek jelentenünk kell, így valóban a vásárlók hallgatási élményére összpontosíthatunk. A Rotel több mint hatvan éve fennmaradt és prosperál, és ugyanezt fogjuk tenni a jövőben is."

Ez azt jelenti, hogy a Rotel a jövőben még inkább a kétcsatornás hi-fi termékekre fog összpontosítani. "Nemrégiben úgy döntöttünk, hogy talán itt az ideje, hogy szünetet tartsunk a házimozitól" - meséli. "Olyan cégekkel versenyzünk, amelyek sokkal nagyobbak. A digitális házimozi formátumok drága licencelésével is gond van, ami a kisebb márkák számára nehéz és költséges. Ez arra késztetett minket, hogy arra koncentráljunk, amihez a legjobban értünk, amiről ismertek vagyunk - a kiváló minőségű, erőteljes hangzással rendelkező hifi termékekre. Mindig valami mást keresünk, de nem radikálisan mást, mint a hagyományos piacunkon".

Ez elég nagy kijelentés, hiszen a házimozi barát USA a Rotel legnagyobb piaca, amelyet az Európai Unió és az Egyesült Királyság együttesen követ. "Sok ázsiai országban, például Thaiföldön, Szingapúrban és Malajziában, valamint Ausztráliában is erősek vagyunk, és Kínában is gyorsan növekvő piacunk van. Havi 5000 és 8000 darab termék között van a számunk" - árulja el. Ismét azt látjuk, hogy a vállalat eltávolodik a "minden szakmában jártas, de egyiknek sem mestere" etikától, amelyet néhány riválisa követ. Ehelyett a Rotel jövője inkább abban rejlik, hogy azt próbálja növelni, amit már most is a legjobban tud. "Növelni akarjuk az üzletágat" - magyarázza Peter - "de nem nevetséges ütemben. Hosszú távon fogunk befektetni. Ez a mi utunk, egy olyan piaci rés, amely a mi butik audió cégünk számára működik, miközben a Rotel számára megfelelő módon terjeszkedünk."