Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Px8 teszt a What Hi-Fi magazinban

Px8 teszt a What Hi-Fi magazinban
A Bowers & Wilkins Px8 drága, de a luxus szintű kivitele és a teljesítménye is ennek megfelelő.

A Bowers & Wilkins különösen magasra értékeli az új vezeték nélküli fejhallgatóját, a Px8-at. Kezdetnek ott van a borsos ár amit elkérnek érte, amely könnyedén túllépi az Apple régebbi, de még mindig ambiciózus AirPods Max árát. Aztán jön a sajtóközlemény, amely a teljesítmény, a felépítés és a kivitelezés tekintetében mindenütt referenciaszinteket állít. Ez ám a harci beszéd, de legalább valódi tartalommal van alátámasztva.

FORMATERV

            Bowers & Wilkins Px8 barna       Bowers & Wilkins Px8 fekete

Külcsín szempontjából a Px8 igen jól néz ki. Ragaszkodnak a vállalat védjegyének számító, ízléses esztétikai kialakításhoz, amely kiválóan kezeli a hivalkodás és a luxus közötti nehéz egyensúlyt. A fejhallgató magas ára minden bizonnyal tükröződik az anyagok minőségében, amelyek nagy lépést tettek felfelé az egyébként hasonló kinézetű (és olcsóbb) Bowers & Wilkins Px7 S2 fejhallgatóhoz képest, melyet néhány hónappal ezelőtt vizsgáltunk.

A fejpánton, a fülkagylókon és a fülpárnákon gyönyörű puha nappa bőr található, amely igazán kellemes tapintású. Kétféle változatban kapható - fekete vagy barna színben -, és mindkettő elegánsan néz ki. Az öntvény alumínium karszerkezet gyönyörűen kidolgozott, és precízen megtervezettnek tűnik, ahogyan csúszik és forog. Néhány riválisával ellentétben azonban ez a prémium minőség nem növeli a súlyát, a Px8 teljesen ésszerű 320 g-os súlyt képvisel. Ez körülbelül 60 grammal kevesebb, mint az Apple riválisa. Ha ezt az ésszerű súlyt hozzáadjuk a jól formázott fejpánthoz és a szépen kialakított fülpárnákhoz, az eredmény kellemes kényelem, még hosszabb használat során is.

A legnagyobb technikai különbség e fejhallgató és olcsóbb testvére között, a 40 mm-es meghajtó membrán anyagának megváltoztatásában rejlik, a bio-cellulózról (papír) szénszálasra. Ez a karbon membrán állítólag könnyebb, merevebb és jobban szabályozható viselkedésű, így csökkenti a torzítást és javítja az átláthatóságot. A meghajtó egység többi része viszonylag változatlan, kivéve a motorrendszer módosításait, hogy figyelembe vegyék az új membrán csökkentett tömegét.

A membrán anyagán túl a specifikációs lapon ugyanaz olvasható, mint a Px7 S2 esetében, de ez nem rossz dolog. A Px8 rendelkezik Bluetooth 5.2-vel, aptX Adaptive kompatibilitással, négy mikrofonnal a zajszűréshez, valamint további kettővel a telefonhívások hangfelvételéhez, és állítólag 30 órás akkumulátor-üzemidővel. Ez az állóképesség minden bizonnyal elegendő a hosszú távú repülésekhez és a legtöbb más, általunk elképzelhető felhasználási esethez, de nehéz figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy az olcsóbb alternatívák, például az új Sennheiser Momentum 4 Wireless megduplázza ezt a számot.

TULAJDONSÁGOK

              Bowers & Wilkins Px8 barna közeli       Bowers & Wilkins Px8 fekete közeli

Örülünk, hogy a Bowers & Wilkins megmaradt a fizikai gombok mellett a fülkagylókon, ahelyett, hogy az érintésvezérlés útjára lépett volna. Ezt a megközelítést megbízhatóbbnak és intuitívabbnak találjuk, ami kevesebb tapogatózást jelent mozgás közben. A precíz érzésű kezelőszervek meglehetősen egyszerűek, a bal oldali fülkagylóban lévő gomb vagy a zajszűrési opciókat kapcsolja át - be, átengedés és kikapcsolás -, vagy a telefon hangasszisztensét aktiválja, attól függően, hogy miképp vannak beállítva a társalkalmazásban. A nemrégiben frissített Bowers & Wilkins Music alkalmazás a basszus és a magas hangok hangszínszabályozásának és a viselés érzékelő érzékenységének beállítását is tartalmazza.

Az alkalmazás jelentősen fejlődött, mióta legutóbb megnéztük, és most már közvetlenül összekapcsolható olyan zenei szolgáltatásokkal, mint a Tidal, a Qobuz és a Deezer, így minden egy helyről vezérelhető. Az is segíti az egységesebb felhasználói élményt, ha más, hálózatra kapcsolt Bowers & Wilkins termékekkel rendelkezik, amelyek mindegyike vezérelhető erről az alkalmazásról.

BOWERS & WILKINS PX8 MŰSZAKI ADATOK

Bluetooth 5.2 aptX Adaptive funkcióval
Akkumulátor-üzemidő 30 óra
Meghajtó egység 40 mm-es karbon membrán
Töltés USB-C
Zajszűrés Igen
Súly 320g

Az alkalmazás stabilnak bizonyul a használat során, bár a viselés érzékelő funkcióval vannak problémáink. Ennek lényege, hogy a zene leáll, amikor leveszed a fejhallgatót, és újraindul, amikor visszateszed. Három érzékenységi szint áll rendelkezésre, de még a legalacsonyabb fokozaton is azt tapasztaljuk, hogy a zene időnként váratlanul leáll, még akkor is, ha nem vettük le a fejhallgatót. Igaz, általában sétáltunk valahol, de az Apple AirPods Max ilyen körülmények között is remekül boldogul. A bosszúság elkerülése érdekében végül kikapcsoltuk a viselési funkciót. Pozitívum, hogy a Px8 szerkezete alacsony rezonanciájú, és a legtöbbnél jobban kezeli a lépésvibrációt.

A Px8-hoz egy USB-C-ről USB-C-re csatlakoztatható kábel jár a számítógéphez való közvetlen csatlakozáshoz, valamint egy USB-C-ről 3,5 mm-re csatlakoztatható alternatíva is. A 3,5 mm-es opció használatakor határozott teljesítménycsökkenés tapasztalható, de ez várható volt a jelútvonalba bevont extra feldolgozás miatt. A teljesen USB-C-s kapcsolat jobban szól, bár észrevettük, hogy a MacBook Pro készülékünkről hiányzik az alacsony szintű hangerőszabályozás. Magasabb hangerőn történő hallgatáskor ez nem jelent problémát, de a hangerőfokozatok túlságosan durvák a csendesebb munkamenetekhez.

A zajszűrés általában jó. Vonatozás közben szép csend van, bár a hirtelen vagy nem rendszeres hangok, például az utcán ásó munkások vagy a forgalom zaja még mindig át tud törni. De ugyanez elmondható a legtöbb riválisról is. Ha az abszolút csend az elsődleges szempont, akkor a Sony olcsóbb WH-1000XM5-je még ennél is jobban teljesít. De, fontos megjegyezni, hogy ezek a Sonyk nem szólnak olyan jól.

HANG

Aki ismeri a Bowers & Wilkins legújabb erőfeszítéseit, nem fog meglepődni azon, amit a Px8 hangminőségben nyújt, de még így is le lesz nyűgözve. Olyan szintű tisztaság és éleslátás van itt, amit ezen a szinten még nem hallottunk jobbnak. A teljesítmény nagyjából minden téren egyértelműen megelőzi a tehetséges, de olcsóbb alternatívákat, mint például a fent említett Sony-t vagy az új Sennheiser Momentum 4-et. Még az Apple AirPods Max-nál is nagyobb a pontossága és a tisztasága.

Meghallgattuk Raye All Of My Love című számát, a Px8 otthonosan viselkedik, lelkesen dübörög a basszus. Feszes és kontrollált hangzás, amely tele van izgalommal, feltéve, hogy magasabb hangerőn hallgatja. A hangerő csökkentésével a zene némileg veszít szikárságából és energiájából. Ez a fajta dolog nem ritka az ilyen termékeknél, de a Px8 úgy tűnik, hogy a többieknél jobban szenved. Érdekes módon a vállalat hangszóróinál is gyakran megfigyeltünk hasonló tulajdonságot. Talán a B&W-nek a termékfejlesztés során nagyobb figyelmet kellene fordítania a kisebb hangerőn nyújtott teljesítményre.

            Bowers & Wilkins Px8 női modellen      Bowers & Wilkins Px8 férfi modellen

A hangerő problémákat félretéve csak jó dolgokat mondhatunk. A Px8 középtartománya éles és tiszta, kiválóan közvetíti az énekes hangjának árnyalatait. Ezek a fejhallgatók lenyűgöző mennyiségű részletet tárnak fel, és ami ugyanilyen fontos, zeneileg koherens módon mutatják be azokat. Megnyugtató az irányítás érzése, és a képesség, hogy az alacsony szintű hangszeres szálakat még akkor is követni tudja, amikor a zene zsúfolttá válik.

A ritmikai lendületet is jól közvetíti a részletessége mellett. Ezt a B&W-t szórakoztató hallgatni, és nagyon jól közvetíti a zene energiáját. Segít ebben az is, hogy lenyűgözően agilis és érzékeny, egy véreb elszántságával követi a zenei jelet.

Átváltunk Stravinsky A tavasz rítusára, és a Px8 továbbra is ragyog. Remekül közvetíti a zene dinamikai hullámzásait, és rengeteg mély részletet fedez fel a felvételben. Lenyűgöz minket a fejhallgató higgadtsága, amikor a zene igényesebb lesz, valamint a méret és a tekintély érzése, amit a

Kellőképpen kifinomultan szól, de anélkül, hogy túlságosan elsimítaná a dolgokat. A Px8 eléggé árulkodó ahhoz, hogy megmutassa a forrás vagy a felvétel hiányosságait, ezért meg kell győződnie arról, hogy a rájuk táplált jel elég jó ahhoz, hogy lehetővé tegye számukra a ragyogást. A kissé hűvös hangszín egyensúly sem segít abban, hogy megbocsátó legyen, bár nem fog kitenni magáért, hogy a dolgok rosszabbul hangozzanak, mint amilyenek valójában.

A Px8 hívásminőségét és kipróbáltuk, és az általában tisztességes. A tisztasággal nincs problémánk, bár a hangok egy kicsit nem kívánt élességgel jönnek át. A háttérzajok szintje elfogadhatóan alacsony, de nem kiemelkedő, és a szélzaj egy viharos napon kisebb problémát jelenthet, mint gyakran az ilyen fejhallgatók esetében.

ÍTÉLET

Összességében a Bowers & Wilkins Px8 rendkívül jó teljesítményt nyújt, amely a felépítés és a hangminőség olyan kombinációjával igazolja az árát, amelyet az olcsóbb alternatívák egyszerűen nem tudnak elérni. Lehet, hogy az Apple AirPods Max elindította a magasabb kategóriájú vezeték nélküli zajszűrős fejhallgatók piacát, de a mi fülünk szerint ezek a B&W-k még többet nyújtanak a zenei betekintés és élvezet terén.

Van néhány apróság, de semmi olyan, ami közel áll ahhoz, hogy megingassa a lelkesedésünket ezekért a fejhallgatókért. Remek erőfeszítés, amely komoly figyelmet érdemel, ha ezen a szinten vásárol.

                Bowers & Wilkins Px8 Barna Lifestyle        Bowers & Wilkins PX8 007 Edition

Előnyök

+ Kiemelkedő tisztaság

+ Gyors és erőteljes hangzásbeli megjelenítés

+ Kellemes felépítés és lenyűgöző kényelem

Hátrányok

- Kisebb hangerőn gyenge hangzás

- A viselés szenzor be- és kikapcsolása kiszámíthatatlan lehet

- A kis hangerő beállításának hiánya USB kábelen keresztül történő hallgatás esetén

ÉRTÉKELÉS

Hangzás 5

Felépítés 5

Tulajdonságok 5