Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Px7S2e-teszt-a-What-Hi-Fi-magazinban

Bowers & Wilkins Px7 S2e teszt

A teljes hordozható fejhallgató csomag, kívül-belül tesztelve 379 £ / $399 / AU$599/171.990Ft-os áron

Noise cancelling headphones: Bowers & Wilkins Px7 S2e(Image: © What Hi-Fi?)

Előnyök

+ Kellemes, telt, buja hangzásvilág
+ Referenciaszintű betekintés
+ Minden eddiginél szórakoztatóbb
+ Szilárd, mindenre kiterjedő specifikáció

Hátrányok

- Kemény piaci verseny
- Nem hajtogatható össze

Számtalanszor hallottuk már a gyártóktól, hogy még ha színes kivitelben is kínálnak egy vagy néhány terméküket, a legtöbbet eladott szín mégis leginkább a fekete. Az új-zélandi hifimárka, a Perreaux bármilyen színben kínálja termékeit... és mégis, még abban az időszakban is, amikor minden színválaszték ugyanannyiba került, a legnépszerűbb szín - igen kitalálta - a fekete volt.

Nos, ha a Bowers & Wilkins a Px7 S2e-t olyan szép színben kínálja, mint a Forest Green (képünkön), és a legtöbbet eladott változatról kiderül, hogy az Anthracite Black változat az, akkor őszintén szólva nincs remény a színes hifi világhódítására.

Tervezés és megépítettség


(Image: © What Hi-Fi?)

A brit márkától nem idegen a stílusos, sőt, színes hifi, ahogy azt a "Midnight Blue Metallic" 800 Series Signature hangsugárzók, a selymes, méhsejtes előlapos Formation Wedge vezeték nélküli hangrendszer, sőt a korábbi Px7 S2 (e nélkül) is ezt bizonyítja. A teljesen új, zöld kivitelű Px7 S2e, amelyet e teszthez szereztünk be (értsd: könyörögtünk érte), a Bowers szelíd dizájnjának legújabb emlékei. Valójában a prémium kategóriájú vezeték nélküli zajszűrő rendszerek jelenlegi osztályelsői, pld. a Sony WH-1000XM5 inkább... hétköznapinak tűnik és érződik.

Gyakran nehéz lehet a vezeték nélküli fejhallgatók számára egy bizonyos árszint felett, hogy érzékelt értéket kapjanak, de a Px7 S2e megjelenése és tapintása prémium kivitelre utal. Nemcsak a Forest Green szín, mely friss őszi levegőt áraszt, ha évszakot kellene választanunk -, hanem a fülkagylók texturált felülete, az arany feliratok és a hengeres, büszkén "Bowers & Wilkins" bélyegzővel ellátott oldallap is egy vizuálisan nagyon kívánatos termékké teszi. A fent említett fekete kivitelre is szemet vetettünk, és biztosíthatjuk Önt, hogy az is szuper okos, így nincs okunk azt hinni, hogy a további Ocean Blue és Cloud Grey opció ne lenne az.

A fülpárnák és a fejpánt alján lévő műbőr vastagsága minden bizonnyal azt sugallja, hogy a Px7 S2e vigyázni fog a fejére és a fülére, és így is van, valóban kényelmes - puha és párnás, elnyeli a fejhallgató 307g-os súlyának nagy részét, így nem érzi, hogy teher lenne a fején a hosszabb viselet során.

Lehet, hogy régimódinak számítanak egy olyan technológiai korban, amikor még az okos tükrök és hűtők is érintésvezérlő felületekkel rendelkeznek, de mi szeretjük a fülkagylókon található fizikai gombok megbízhatóságát és hozzáférhetőségét is; könnyen megtalálhatók és véletlenszerűen használhatók, akár a jobb fülkagyló középső gombját használja egy dal lejátszásához/szüneteltetéséhez, akár a bal fülkagyló egyetlen gombját az ANC üzemmódok váltogatásához. Itt nincs dühöngés a buszon.

A kívánságlistánkon az egyetlen firkálnivalónk egy olyan zsanérmechanizmus lenne, amely lehetővé teszi, hogy a fülkagylók befelé összecsukódjanak, így könnyen betolhatók a kabátzsebbe, bár legalább laposan összecsukhatók, hogy könnyebben viselhetők legyenek a nyak körül. Ebben a helyzetben kell lenniük, hogy beférjenek a mellékelt keményhéjú szövet hordtáskába, amely inkább táska-, mint zsebbarát.

Ár


(Image: © What Hi-Fi?)

Érvelhetünk azzal, hogy a Px7 S2e-nek drágábbnak kellett tűnnie a konkurencia mellett... mert drágább. 2023 szeptemberében került forgalomba 379 font / 399 dollár / 599 ausztrál dollárért (szerk. 171.990Ft), ami körülbelül 10-15 százalékos prémiumot jelent, területtől függően, a Sony WH-1000XM5-höz képest a cikk írásakor.

Ez drágábbá teszi őt, mint más népszerű riválisok is, nevezetesen a Sennheiser Momentum Wireless 4 és a Bose QuietComfort 45, bár kényelmesen a vezeték nélküli, fület körülölelő, ANC-s prémiumabb modellek termése alatt, amelyben az elmúlt néhány évben az Apple AirPods Max, a Focal Bathys és a Bowers & Wilkins saját Px8 modellje került, mindegyik ára 500 font / 500 $ / AU900 körül vagy felett van.

Jellemzők


(Image: © What Hi-Fi?)

Csak azért, mert úgy döntöttünk, hogy ezt a tesztet a Px7 S2e külsejével kezdjük, és jelentős számú szót töltünk vele, nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen tehetségük. Vagy akár a legnagyobb. 

Pásztázza végig a specifikációs lapját, és számos adatnál nagy, kielégítő pipát helyezhet el. Az akkumulátor élettartama dicséretes 30 óra, bár vitathatatlanul még lenyűgözőbb, hogy mindössze 15 perces töltéssel hét óra lejátszást tud biztosítani. Támogatja az egyik legjobb minőségű Bluetooth kodeket, a Qualcomm aptX Adaptive-ot, valamint az USB-C és a 3,5 mm-es kábeles csatlakozást is (mindkét kábeltípust mellékelik a dobozban). 

A mellékelt Bowers & Wilkins Music App megnyitja a kaput a készüléken kívüli lejátszáshoz és vezérléshez, lehetővé téve a tulajdonosok számára a Px7 S2e EQ-jának beállítását; a bal oldali fülhallgató gombjának beállítását a zajszűrés kiválasztására vagy a telefon hangasszisztensének elindítására; a viselésérzékelő funkció érzékenységének módosítását az automatikus szüneteltetéshez; vagy a zajszűrő módok "be", "ki" vagy "passthrough" (amely több külső hangot enged be) között.

A Zene alkalmazás közvetlen hozzáférést biztosít a feliratkozott zenei streaming szolgáltatás könyvtárakhoz is (jelenleg a Deezer, a Qobuz, a Tidal és a TuneIn támogatott, és hamarosan továbbiak is csatlakoznak), bár bármilyen szép és ismerős is az integrált Tidal felület a Zene alkalmazásban, nem sokan fogják előnyben részesíteni a Tidal saját felületével szemben.

De ezek közül egyik sem a Px7 S2e legnagyobb tehetsége, ami leszűkíti a lehetőségeket - és az aktív zajszűrés, bár tisztességes, nem az. Az ANC rendszer, amely hat mikrofonból áll, amelyek együttműködnek a nem kívánt zajok kiiktatására a zenehallgatás és a hanghívás során, tökéletesen rendben van, és a legtöbb esetben csendbe burkolja a viselőjét, még akkor is, ha csak halk instrumentális zene vagy akár semmi sem szól. A bosszantó basszus hangokat, például a buszmotorok hangját különösen jól elnyeli - ez nagy előny azok számára, akik rendszeresen ingáznak vagy utaznak. A fent említett Sony-t azonban valamivel jobb blokkolónak találjuk, különösen a közép- és felsőbb frekvenciák esetében, míg a Bose prémium kategóriás, vezeték nélküli QuietComfort fejhallgatója a saját zajvisszaverő ligájában játszik.

Hang


(Image: © What Hi-Fi?)

Mindazok, akik az utolsó harapásnyi steak-et az utolsó falatra tartogatják meg fogják érteni, a Px7 S2e legjobb dolgát - a legnagyobb tehetségét - a végére tartogattuk: a hangminőséget.

Ötcsillagos elődeikről túlnyomórészt analitikus - "kifinomult, semleges és részletes" - jellemzőket írtunk le. A hangzás az eredeti Px7 óta beérett, bár egy kis lelkesedést feláldoztak, ami végül arra vezetett, hogy a tágasabb, élénkebb Sony XM5-öt részesítsük előnyben.

A Bowers azt mondja, hogy a legújabb erőfeszítései itt "jelentős előrelépésekkel büszkélkedhetnek az általános hangminőségben" a távozó Px7 S2-hez képest, amihez a fejlődés egyik fő tényezője a "széleskörűen frissített DSP", köszönhetően a zászlóshajó Px8 tanulságainak. A vállalat azt mondja, hogy a Px7 S2-vel kapcsolatos (nagyon csekély) kritikáinkat is figyelembe vette a hangzásképlet finomítása során, és úgy véli, hogy a hangzás egy kicsit kinyílt.

Figyelembe véve a fejhallgató sikerét és az azonos 40 mm-es egyedi meghajtó átvitelét, nem teljesen meglepő, hogy a Px7 S2e sok szempontból ismerősen szól elődeihez képest. A vezeték nélküli fejhallgatókhoz képest továbbra is rendkívül részletesek ezen a szinten, képesek a finomabb részletek felszínre hozására és a finom dinamikai váltások olyan mértékű kommunikálására, ami ritka az árukhoz képest. Az Anohni And The Johnsons Rest című szám lejátszásakor, és a Px7 S2e széles ablakot nyit a katartikus gospel-rock számra, biztosítva az átláthatóságot, hogy Hegarty lélekkel teli énekhangja alá kerüljön, és a dinamizmust, hogy ugyanannyi érzést hordozzon a prog-rock tomboló intervallumaiban.

Az is kiemelkedő, ahogy a fejhallgató az alsó frekvenciákat visszaadja, a basszus mélysége és ütőereje itt is a fejbemászó kínálatban van. A Gunship Empress Of The Damned című számának lüktető ritmusa lüktet a kísérő szintetizátorok és a kanadai énekesnő, Lights popos vokálja alatt, amely olyan bujasággal jön át, hogy feldobja az elektropop produkciót. A Bowers nem csak a hangteret szellőztette ki kissé a nagyobb nyitottság és koherencia érdekében, hanem a bemutatót is kisimította némileg. Édesebb és könnyebb hallgatni, és az elődök tisztaságából és tónusbeli egyensúlyából sem mondtak le.

Ha valami olyan hangzásilag lecsupaszítottat adunk nekik, mint Gregory Alan Isakov Watchmanje, akkor csak hátradőlhetünk és élvezhetjük a zenét, ahogy Bowers átöleli a gazdagon telített produkciót; a jangly akusztikus textúrák, a lágy zongorahangok és Isakov nyugodt énekhangja egy meleg ölelés hangzásbeli megfelelője.

Az "analitikus" és az "energikus" jelzővel ellátott csúszóskálán a Px7 S2e még mindig az előbbi felé hajlana, de a B&W dicséretére legyen mondva, hogy most már sokkal közelebb van a Sony muzikalitásához, miközben ezen a szinten a részletesség mércéjét állítja fel.

Ítélet


(Image credit: Bowers & Wilkins)

Végső soron a Bowersnek sikerült az ötcsillagos képletét úgy alakítania, hogy még több teljesítményt préseljen ki a középkategóriás vezeték nélküli fejhallgatójából. A Px7 S2e az osztályelső éleslátással és az elődöknél meggyőzőbb egyensúlyával, nem is beszélve a finom stílusérzékről, csodálatosan teljes csomagot alkot.

Értékelés

Hangzás 5
Tulajdonságok 5
Felépítés 5

Tartalomhoz tartozó címkék: Px7S2e What Hi-fi teszt Fejhallgató