Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rotel Michi X3 teszt, What Hi-Fi

Rotel Michi X3 teszt, What Hi-Fi
Nehéz találni ennél összeszedettebb vagy jobban megépített high-end integrált erősítőt ezért a pénzért.

Véleményünk

Könnyen ajánlható erősítő, köszönhetően kiváló felépítésének és a hangi tehetségek széles skálájának

Mellette

Izmos, mégis lenyűgözően szabályozott

Feszes, ütős és agilis basszus

Kivételes felépítés és kivitelezés

Ellene

Csak mozgó mágneses hangszórófokozat

A digitális modul nem kiemelkedő

A 90-es évek elején a Rotel leginkább a kiváló ár-érték arányú, megfizethető hifi készülékek gyártójaként volt ismert. A kedvező árú erősítőit, CD-lejátszóit és igen, még a lemezjátszóit is általában az élmezőnyben tartották, és joggal. Így a csúcskategóriás Michi almárka akkori bevezetése némileg meglepő volt, méghozzá rendkívül kellemes, figyelembe véve az eredeti termékcsalád kiváló építési minőségét és figyelemre méltó hangzásbeli tehetségét.

A kritikák elragadóak voltak, és egy hifi legenda született, de figyelemre méltó módon ezek a kiváló eredeti termékek nem fejlődtek tovább a Rotel fő termékcsaládjává, ahogy az várható lett volna. Nem telt el sok idő, mire a Michi termékek számos mérnöki ötlete utat talált a Rotel mainstream kínálatában, olyannyira, hogy a vállalat már nem érezte szükségét, hogy megtartsa ezt a zászlóshajó sorozatot.

De most a Michi visszatért! Egészen más formában tért vissza, de a hangzásbeli tisztaság, a kivételes felépítés és a kiváló érték változatlanul megmaradt. A "kiváló ár-érték" és a "high-end hi-fi" szavakat nem feltétlenül könnyű összeegyeztetni, de ha ezt az integrált erősítőt a kategória mércéjével mérjük, nehéz elkerülni a következtetést, hogy az X3 borzasztóan sokat kínál a pénzéért.

Michi X3 belső

Megépítés

Ez a bébi integrált erősítő a Michi termékcsaládból, ahol egy prémiumabb egydobozos, egy előerősítő és egy sztereó végerősítő vagy egy erősebb monoblokk modell közül választhat. Ennyi. Egyelőre még forráskomponens sincs, ami meglepő, és nincs hozzá illő hangsugárzópár sem, ami már kevésbé.

Mikor az X3-at a termékcsalád gyermekének nevezzük, az nem jelenti azt, hogy bármilyen módon lekicsinyeljük. A legtöbb szabvány szerint ez a vaskos erősítő egyfajta vadállat. Állítólagos teljesítménye csatornánként 200 watt 8 ohmos terhelésen, és ez az impedancia feleződésével erőteljesen 350 wattra nő oldalanként.

A használatban ez azt jelenti, hogy ez a Michi integrált nagyjából bármilyen árban kompatibilis hangsugárzót képes gond nélkül nagyon magas szinten hajtani. A bőséges teljesítménykínálat azonban a történetnek csak az egyik része. Ez az erősítő ugyanakkor nagyon jól felszerelt.

Jellemzők

Határozottan hiszünk abban, hogy a csúcskategóriás integrált erősítőknek a lehető legtöbb kényelmi funkciót kell magukba foglalniuk. Végül is, mi értelme van egy egydobozos erősítőnek, ha további dobozokat kell hozzátennie a digitális-analóg átalakítási feladatokhoz, a fonóerősítéshez vagy a fejhallgató használatához? Örülünk annak, hogy a Rotel is hasonlóan gondolkodik.

A fő jellemzője egy digitális modul, amelyet az AKM AK4495SEQ DAC chipje táplál. A bemenetek jó választékát kínálja egy USB (B típusú), továbbá egy optikai és koaxiális trió áll rendelkezésre. Az USB 24-bit/384kHz-ig terjedő PCM és DSD128 jeleket fogad. A többi digitális bemenet mindegyike 24-bit/192kHz-ig van specifikálva, ami a legtöbb ember számára több mint elég lesz.

Az ethernet aljzat miatt ne izguljon túlságosan, mivel az X3-ba nem építettek streaming modult. Az ethernet pusztán azért van, hogy ez a termék integrálható legyen egy egyedi telepítési környezetbe. Ugyanezen okból számos trigger bemenet és egy RS232 port is van. A Rotel gondosan ügyelt arra, hogy ez a termék a lehető legjobban beilleszthető legyen a rendszerébe.

Az analógra áttérve három sztereó RCA bemenet áll rendelkezésünkre egy szimmetrikus XLR opció mellett. Van egy phono fokozat is, bár talán egy kicsit meglepő, hogy a Rotel mérnökei úgy gondolták, hogy csak mozgó mágneses kialakítás is jó lesz ezen az árszinten. A drágább Michi integrált erősítőre, az X5-re kell áttérnie, ha beépített mozgó tekercses áramkört szeretne.

Michi X3 hátlapLehetőség van arra is, hogy egy külső erősítővel még izmosabbá tegyük a készüléket, ha az X3 amúgy is egészséges teljesítménye kevésnek tűnik, valamint USB (A-típusú) csatlakozóval is rendelkezünk töltési célokra és szoftverfrissítésre. A készülék elején található egy hagyományos 6,3 mm-es aljzat a fejhallgatók számára is. A mozgó tekercses phono fokozat hiányától eltekintve úgy tűnik, hogy a Rotelnek itt sikerült a legtöbb alapot lefednie.

Nehéz nem lenyűgöződnünk, amiker egy pillantást vetünk az erősítő belsejébe. A kivitelezés szintje felülmúlhatatlan, amit ebben az árkategóriában láttunk, és mindez a részletekre való megszállott odafigyeléssel van elrendezve. Nyilvánvaló, hogy a vállalat nagyon büszke a belső megjelenésre és a felhasznált alkatrészek minőségére. Ez a gondosság kiterjed a házszerkezetre is, amely rendkívül masszívnak tűnik, és milliméterre pontosan illeszkedik. Minden panel kifogástalanul illeszkedik a teszt mintánkon. Ezen a szinten csak a fantasztikus Cambridge Edge A integrált közelíti meg a Michi X3 építési minőségét, és még akkor is több százzal többe kerül.

Az X3 fő kijelzője egyszerű, de elég nagy és tiszta ahhoz, hogy a tesztszobánk másik oldaláról is leolvashassuk. Két oldalán egy-egy nagyméretű forgókapcsoló található. A bal oldali váltogatja a bemeneteket vagy a menüpontokat attól függően, hogy az erősítő éppen milyen üzemmódban működik. Jó lenne, ha ezt a kezelőszervet a választásaink megerősítésére is be lehetne nyomni, ahelyett, hogy néhány másodpercet kellene várni a választás elfogadására. Természetesen a távirányítót is használhatjuk helyette erre a funkcióra.

A jobb oldali tárcsa a hangerő beállítására szolgál, és a bal oldali tárcsához hasonlóan precíznek és stabilnak tűnik. Majdnem ugyanilyen pozitívak vagyunk a távvezérlővel kapcsolatban is. Ahogy ehhez a termékhez illik, ez egy egyszerű fém pálca, ésszerű gombkiosztással. A távvezérlőt kellemes kézbe venni, bár ha már válogatósak vagyunk, szeretnénk, ha a gombok pontosabb és szilárdabb mozgást végeznének. Jelenleg egy vékony hangú kattanást adnak ki, ami nem illik a csomagolás többi részének minőségéhez. Mindezek után az egész elég jól működik.

Egy ilyen szintű erősítő megérdemel egy hozzáértő partnerrendszert. A szokásos Naim ND555/555 PS DR forrásunkat a Technics SL-1000R lemezjátszó mellé állítjuk szolgálatba, amely a kiváló Vertere Sabre mozgó mágneses hangszedővel van felszerelve, hogy az X3 phono fokozatát teszteljük. A Naim streamert digitális forrásként is használjuk a Chord 2go/2yu párosításával, ezen felül pedig egy Apple MacBook Pro laptop, Audirvana zenelejátszó szoftverrel is rendelkezésünkre áll. A hangsugárzónk a régóta használt ATC SCM50, de az új Bowers & Wilkins 805D4 is kéznél van. A Rotel forgalmazója a Bowers & Wilkins, így gyanítjuk, hogy az X3 és a 805 D4 párosítása meglehetősen gyakori. Végül a fejhallgatók: van nálunk egy Focal Stellia és egy Grado RS 1 is, hogy lássuk, hogyan boldogul a Rotel e tekintetben.

Michi X3 nappali 1Hang

Ha valakit jellemtelenséggel vádolsz, az kemény értékelés. Egy hi-fi készülék esetében azonban rendkívül pozitív. Ez a Michi egy határozottan "kéznél lévő" előadó. Nem nyomja rá erős hangzásbeli kézjegyét semmire, amit lejátszik, a hang karakterét a felvételnek vagy a rendszer más részének köszönheti. Tónus tekintetében számunkra kiegyensúlyozottnak tűnik, a frekvenciatartomány minden részét egyforma fontossággal szólaltatja meg.

A részletgazdagság nagyszerű, de az a tiszta és precíz mód, ahogyan ez az erősítő ezeket az információkat visszaadja, lenyűgöző. Meghallgatjuk Stravinsky A tavasz rítusát, és nem lehet letagadni a kínált erőt és ütősséget. Az X3 ilyen zenéknél egy pörölykalapács erejű előadó. Ritkán fordul elő, hogy egy ilyen szintű erősítő ilyen izmosságot nyújt, és ezt finomsággal is képes kombinálni, ha a zene igényei megváltoznak. Ez egy rendkívül kellemes előadás, amely a nyugalmat és a kontrollt ragyogóan ötvözi, szinte függetlenül a hangerőtől. Még a kemény meghajtásnál sem törik meg a Michi, képes megtartani a kifinomultságát a normál hallgatási szintünkön jóval túl is.

A sztereó képalkotás is jó. Bár a hangszínpad nem olyan tágas, mint néhány általunk hallott, ez az erősítő még mindig képes meggyőzően rétegezni a zenekart, és a hangszereket a zene összetettségétől függetlenül a helyükre rögzíteni. Ez egy stabil és szilárd előadás, amely bizalmat ébreszt.

Az egyik csúcspont kétségtelenül a Michi basszusteljesítménye. Átkapcsolunk a Massive Attack Heligoland című dalára, és megdöbbenünk az X3 alacsony frekvenciákhoz való ragaszkodásán és azon képességén, hogy képes meghatározni az alacsony frekvenciájú hangszeres textúrákat. Ha ehhez hozzáadjuk a rengeteg ütőerőt, akkor a legtöbb ilyen árkategóriájú versenytárs kissé lágynak és elmosódottnak tűnik ebben a régióban. Az olyan dalok ritmikus lendületét, mint az Atlas Air, tisztességesen közvetíti, bár ha ez a szempont prioritást élvez, ennél a Rotelnél jobb választás is van ezen a szinten.

Összességében azonban az X3 továbbra is zeneileg egységes előadó, amely képes az egyes zenei szálak követésére, de lehetővé teszi a hallgató számára, hogy hátradőljön és élvezze az egész előadást is.

A phono fokozat folytatja a jó híreket, megtartva azt az energiát és szikrázást, ami a Vertere hangszedőt annyira szerethetővé teszi. A phono modul tonális karaktere összhangban van azzal, amit a vonali fokozaton keresztül hallunk, és a részletszintek is elég jók. Ez egy viszonylag csendes áramkör, és képes jól szolgálni a legtöbb ár-kompatibilis lemezjátszó csomaggal. Bár még mindig azt kívánjuk, bárcsak mozgótekercs-kompatibilitást kínálna.

Michi X3 nappali 1A DAC-modul azonban nem ugyanilyen magasra skálázódik. Bár tökéletesen tisztességes teljesítményt nyújt, szerintünk vékonyabban és jelentősen kevésbé kifejezően szól, mint a vonali fokozatok. Úgy gondoljuk, hogy az összteljesítmény egy elfogadható képességű DAC-megoldáshoz hasonlít a 400 font/500 dollár/700 dolláros árkategóriában. Tekintettel a phono fokozat minőségére és a meglehetősen ízletes fejhallgató erősítőre (amely nem okozott gondot a Focal és Grado füleseit magas szinten hajtani), egy kicsit többet reméltünk.

Annak ellenére, hogy a Michi X3-at mint teljes csomagot nagyon pozitívan értékeljük, úgy érezzük, hogy emlékeztetnünk kell arra, hogy ez továbbra is egy visszafogott erősítő. Semmilyen módon nem egy hivalkodó előadó, és emiatt néhány riválisához képest kissé lelkesedéshiányosnak tűnhet a hangzása.

Ezen a szinten persze nincs hiány minőségi riválisokból. Ezek olyan változatosak, mint a Naim olcsóbb SuperNait 3, a Copland klassz hibrid CSA100 és a Cambridge drágább Edge A. Mindegyik összehasonlításban van egyfajta hinta és körforgás: a Naimot biztosan szórakoztatóbb hallgatni, de hiányzik belőle a Michi lenyűgöző kontrollja és precizitása, míg a Copland nagyobb finomságot kínál, de a puszta izomerőben alulmarad. A Cambridge Edge A talán a legközelebb áll a felépítés és a képességek tekintetében, de bár folyékonyabb és magával ragadóbb az előadásmódja, az X3 még mindig előnyben van, ha a tisztaságról, a hangzásbeli pontosságról és az árról van szó.

Tehát itt van ez. Ez a Rotel egy félelmetes előadó, amely kész arra, hogy árban a legjobbakkal keveredjen. Adja hozzá a kivételes felépítést és az átfogó specifikációkat az óriási képességű hangteljesítményhez, és ez a készülék kötelező darab a szűkített listáján.

Értékelés

- Hangzás 5

- Felépítés 5

- Tulajdonságok 5

                        Michi X3 loft 1       Michi X3 loft 2