Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Marantz Cinema 30 Stereonet teszt

Marantz Cinema 30 11.4 csatornás AV vevőegység teszt

Közzétéve: 2024 június 24
Szerző: Michael Darroch
Fotók: Stereonet 

Marantz Cinema 30 teszt

A Marantz egyike azon kevés kiválasztott hifi-gyártóknak, amely jól kiállta az idő próbáját. Az 1948-as alapítástól kezdve a Masimo legutóbbi felvásárlásáig az audiofilek több generációja is élvezhette a termékeit. Ma a vállalat legújabb AV-vevő zászlóshajóját, a Cinema 30-at vesszük szemügyre, hogy kiderítsük, képes-e új teljesítmény szintet felállítani.

A Cinema termékcsalád 2022-es bejelentésével nyilvánvalóan hiányzott a korábbi zászlóshajó, az SR8015 utódja. A termékcsalád a Cinema 40-nél érte el a csúcsot, mielőtt drámaian megemelkedett volna a szemet gyönyörködtető AV10 processzor és AMP10 végerősítő kombóig. A Cinema 30 most végre betölti ezt az űrt, és a Marantz AV-vevők csúcsát jelenti, nem csak a Cinema 40-re építve, hanem az SR8015 által felállított csúcsponton túl is.

A Denon legújabb AVC-X6800H készülékével párhuzamosan tervezték, és bár a két készülék számos közös vonást mutat, hiba lenne ezeket egy márkaépítésnek leírni. A Marantz számos jelentős eltérést vállalt annak érdekében, hogy a Cinema 30 számos kritikus komponensben valódi Marantz minőséget tartalmazzon.

Marantz Cinema 30 toroid trafó

Ez az új zászlóshajó minden olyan technológiát megkap, amit egy házimozi rajongó csak kívánhat: Dolby Atmos, DTS-X (most már Pro), IMAX és Auro3D formátumú feldolgozást. A zenéhez a HEOS és a Roon, a szobakorrekcióhoz pedig az alapértelmezett Audyssey MultEQ XT32 áll rendelkezésre. Újdonság a Cinema 30 esetében az opcionális DIRAC Live és a Bass Control. A szerző véleménye szerint a DIRAC potenciálisan a legizgalmasabb újdonság itt, mert az Audyssey néhány felhasználó számára megosztó tud lenni. Ennek az opciónak a bevezetésével a Marantz a rajongók egy teljesen új szegmensének megfelelő megoldást képes kínálni, ami csak pozitív lehet.

Ami a csatlakoztathatóságot illeti, a készülék mind a 7 HDMI bemeneten és a két kimeneten (egy harmadik 4K zóna-2 kimenettel is rendelkezésre áll) teljes HDMI 2.1- 8K felbontást kínál. A Marantz vevőegységeknél új szintre emelve a csatornakimenetet, megnövelt 13,4 csatornás feldolgozással (11 erősített), összesen 4 független mélysugárzó kimenettel, amelyeknek kontrollálásával úgy használhatja az alacsony frekvenciákat, hogy segítse a szobamódokat. Mindezek mellett mozgó mágneses phono bemenet, optikai és koaxiális digitális bemenetek, valamint RCA opciók állnak rendelkezésre a különböző bemeneti jelek számára. Az integrációhoz rendelkezésre áll a Marantz Bus távvezérlő be- és kimenet, egy 3,5 mm-es IR bemenet, három 12 V-os trigger kimenet, RS-232 és egy USB A-típusú, csak áramellátásra szolgáló kimenet.

A hálózati csatlakoztathatóságot Wi-Fi, Ethernet és Bluetooth biztosítja, az FM és internetes rádió pedig a teljesség igénye nélkül. A Bluetooth vevő és adó is egyben, így Bluetooth-forrásból hallgathat zenét, vagy Bluetooth-fejhallgatóra is küldhet hangot - ez különösképp akkor praktikus, ha mások alszanak.

Marantz Cinema 30 hátlap

Belül minden egy 3,6 mm vastag, háromrétegű vázon nyugszik, ami segít a legalapvetőbb beépítés támogatásában - egy nagy, 5,8 kg-os toroid transzformátor, újonnan kifejlesztett 22 000uF kondenzátorokkal, amelyek szinte feneketlen teljesítményt biztosítanak az erősítő szekciónak. Minden csatorna állítólag 140 wattot ad le (2 csatorna meghajtva, de a Marantz 70%-os garanciával) a tizenegy diszkrét Class AB erősítőmodul egyikével. Ezek a központi teljesítménytranszformátort szegélyezik, két nagy alumínium hűtőbordára szerelve, amelyek a hőelvezetés érdekében rézlemezen keresztül vannak összekötve.

Egy újabb és nagyobb teljesítményű digitális jelfeldolgozó chip került beépítésre a Griffin Lite XP formájában, amely a korábbi kettős chipes megoldást váltja fel. A teljes feldolgozási teljesítmény állítólag 25%-kal nőtt, ami extra lehetőséget biztosít a DTS-X Pro és a DIRAC live opciók megvalósításához. A jel útját egy újonnan kifejlesztett, dedikált DAC lapkán keresztül vezetik, hogy minimalizálják a komplexitást az egész áramkörben, különösen az analóg jelek esetében, csökkentve a nemkívánatos zajt és a torzítást, ami elszínezheti a hallgatási élményt. Bár ez közös az AVC-X6800H-val, a Marantz változata tartalmaz egy kapcsolható digitális szűrő üzemmódot, amellyel a hagyományos Marantz szűrőprofil vagy a közvetlenebb mód-2 között váltogathat, attól függően, hogy Ön mit szeretne.

Marantz Cinema 30 kondenzátorok

A Marantz saját fejlesztésű HDAM-SA2 moduljai számára mostantól külön nyomtatott áramköri lap is rendelkezésre áll, a Marantz hangmesterének, Yoshinori Ogatának kézzel kiválasztott, hangra hangolt kondenzátorokkal. A szabadalmaztatott Hyper Dynamic Amplifier modulok új masszív csatlakozókkal kapcsolódnak az átdolgozott analóg áramkörhöz, amely egy újonnan kifejlesztett, 13.4 előerősítő kimenetek teljes készletével ellátott nyomtatott áramköri lap előnyeit élvezheti. Bár ezek csak RCA-kimenetek, mivel egyszerűen nincs hely egy teljes XLR csatlakozósorozat számára, a Cinema 30 lehetővé teszi a hangsugárzó kimenetek kikapcsolását, amikor előerősítőként működik, hogy minimalizálja a jel-zaj interferenciáját a nem használt csatornákból.

Külsőleg a Cinema 30 osztozik a szériatársak által meghatározott stílusban, a lebegő fém előlap és a nyitó panel finoman megvilágított, hullámos hátlappal. A fekete vagy ezüst-arany kivitelben kapható készülék megtartotta a hagyományos kör alakú kijelzőt, és az általános, de az általános megjelenés a klasszikus vevőkészülék stílusának konzervatív, mégis gazdagító evolúciója marad, anélkül, hogy ultramodern lenne, mint az Anthem vagy a Storm.

Marantz Cinema 30 lenyitott előlappal

INDULÁS

Bár a hátsó rész meglehetősen összetett, ahogy azt a modern AVR-ektől elvárjuk, a beállítás meglehetősen egyszerű marad, köszönhetően a jól elhelyezett és egyértelműen felcímkézett bemeneteknek és a ragyogó képernyőn megjelenő kijelzőnek, amely végigvezeti Önt a fizikai csatlakozásokon, az eszköz- és fiókbeállításon és a kalibráláson. Akár ez az első, akár a negyvenedik alkalommal állít be egy vevőegységet, értékelni fogja, hogy mindezt hogyan valósították meg. Az Audyssey beállítása ugyanolyan egyszerű, mint mindig, bár a kötelező 80 Hz-es keresztváltás az észlelt teljes tartományú hálózati hangszórókról nem változott.

A távirányító szintén kiemelkedő, és ugyanaz, mint ami a korábbi Cinema modellekben is benne volt. Prémium megjelenésű és tapintású, használható háttérvilágítással, és meglepően kevés ujjlenyomatot vonz a fémfelület ellenére. Hasznos megjegyezni, hogy a DIRAC Live és a Bass Control fizetős opciók, nem alapfelszereltség. Ezen funkciók használatához egy professzionális kalibrációs mikrofonra, például egy UMIK-ra is szüksége lesz. A tesztegység nem tartalmazta ezeket, így csak az Audyssey-alapú beállításról tudtunk beszélni.

Marantz Cinema 30 réz alváz

A MEGHALLGATÁS

A Krix Neuphonix, Epicentrix, Phonix, Phonix45 és Volcanix hangszórókból álló 7.2.4-es hangszóró-összeállításomat közvetlenül a Cinema 30-ra kötve hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez a nagy AV-vevő bizony sokra képes. A Marantz nem csak hogy megállta a helyét az összes csatornát táplálva a normál hallgatási szintemen, de sok esetben még néhány sokkal drágább szeparált készüléket is felülmúlt. Kissé meglepődtem, különösen, amikor a basszusteljesítményről és a hangzásképi skáláról volt szó.

Kezdve a 2009-es 2012 című akciófilm 4K Blu-ray lejátszásával egy Panasonic UB9000-en, lenyűgözött a Cinema 30 tekintélye a teljes frekvenciatartományban. A Dolby Atmos hangsáv a nyitójelenetekben, amikor a lift leereszkedik a bányaaknába, egészen különleges volt, és amikor a kisebb földrengés felébreszti John Cusack Jackson Curtisét, minden dörrenés és zörgés zsigeri módon, szinte fizikai reakciót kiváltva járta be a hallgatószobámat. Valóban, a szobám sokkal nagyobbnak tűnt, mint amekkora volt, és valóban belemerültem a jelenetbe, amit néztem.

Marantz Cinema 30 DAC panel

A későbbi, sokkal nagyobb kaliforniai földrengésjelenet során lenyűgözött a Marantz által lehetővé tett, mégis félelmetes, artikulált újrateremtés. Minden motorfordulat, minden járdaroppanás, minden vízcsöpögés egy átszakadt vízvezetékből szinte példátlan tisztasággal jött át. Minden robbanás és dübörgés egyszerre volt határozott és jól integrálódott az általános előadásba. Ahogy a repülőtér földje megadja magát, hallani lehetett a leomló villanyvezetékek minden egyes sistergését, ezt korábban soha nem hallottam. Amikor a Yellowstone kitört, a vulkáni törmelék minden egyes összeomló darabja kielégítő adag mélyfrekvenciás kiterjesztést kapott. Annak ellenére, hogy nem állítottam be irányított basszus zónákat, úgy találtam, hogy az előadás a frekvenciajelek teljes spektrumának kohéziójának köszönhetően jól érzékelteti a basszuselemek helyzetét.

A 2013-as Pacific Rim című eposz egy másik 4K Blu-ray volt egy nagyszerű Atmos hangsávval, amelyet a Cinema 30-on keresztül újra átélhettünk. A film sok kérdést vet fel: Miért nem az elsődleges fegyverekkel kezdik a csatát, ahelyett, hogy megvárnák, amíg majdnem legyőzik őket, mint a Power Rangers egyik epizódjában? Miért van szükségük a Jaegereknek több tucatnyi dízelmotorra az izomszálakhoz, amikor két atomreaktor van bennük? Miért kell két pilótának, akiknek közös az elméjük, verbálisan közölniük egymással a cselekedeteiket? De egy kérdés nem fog felmerülni: "miért vettem meg a Cinema 30-at?". A nyitójelenet és a Kaiju-csata dinamikus élményt nyújt, és még azok is találnak majd kedvükre valót ebben az eposzban, akik nem szeretik az anime-t.

Marantz Cinema 30 belső

Még azokat is lenyűgözi a termék teljesítménye, akik nem különösebben Marantz-rajongók. A Hongkong elleni támadás során magával ragadott, ahogy a menekülő különc Kaiju-szakértő, Dr. Newton Geizler a föld alatt keresett menedéket. Ennek a vevőegységnek a kiváló jel-zaj viszonya lehetővé tette, hogy a halálosan csendes várakozás hirtelen átadja a helyét a mennyezeten áttörő Kaiju mennydörgő impozíciójának a magassági csatornákon keresztül, hogy megtalálják a doktort. Egy átlagos méretű moziteremben a Cinema 30 rendelkezik minden olyan aggyal és erővel, amire szüksége van ahhoz, hogy megfelelően szórakozhasson. Soha nem volt olyan pont, amikor úgy éreztem, hogy nem kapok ki annyit a szobámból, mint általában a nagyobb és drágább referencia szeparátoraimtól, ami hatalmas dicséret ennek az egy egységből álló megoldásnak. Ez az igazi, teljes körű mozihangzás.

Zeneileg a Cinema 30 sem marad el. Míg egy házimozi használatra hangolt terméknek nehéz dolga lesz a lelkes hi-fi puristák kielégítésében, a Marantz a többiek számára hihetetlen zenei élményt nyújt. Vannak olcsó izgalmak, mint például a Pink Floyd Dark Side of the Moon című albumának Atmos kiadása, ahol az olyan számok, mint a Time, a magassági térből eső formájában lezúduló ketyegő órák térhatású kakofóniáját adják. Ezt a Marantz finoman mutatja be, egészen a gördülő ütős szettig, amely igazi háromdimenziós módon teszi meg az utat a szobában. A Cinema 30 fantasztikus munkát végez, nem csak a DSP-n belüli helyzeti adatok dekódolásában, de a frissített áramköri kialakítás is kifizetődő - jobban kihasználja a teret és a hangszórókat, mint valaha.

Marantz Cinema 30 távvezérlő

A kétcsatornás fronton a Cinema 30 megtartja a kibővített kétcsatornás vezérlőket, lehetővé téve a sztereó és a többcsatornás hallgatáshoz külön crossover, távolság és basszus beállításokat. A lágy vokálsávot hallgatva, amely Ella Meneau akusztikus feldolgozása a Nirvana Smells Like Teen Spirit című dalának, lenyűgözött a Marantz skálázott képalkotása, a széles hangzású színpad pedig rendkívül kielégítő hallgatási élményt nyújtott. Ella énekének gazdagsága hibátlan volt, és a kísérő gitár gyengéd bundmunkája kézzelfogható volt.

A Rush Fly By Night című száma jó alkalom volt arra, hogy kipróbáljuk, hogyan kezel a Cinema 30 egy durvább hangzású, sok ütőhangszert tartalmazó rock számot. A Marantz továbbra is nagyszerű következetességet mutatott a mélysugárzók és a sztereó csatornák közötti átmenetben, feszes és ütős basszusrúgásokat hozva létre, finom tranziens teljesítmény mellett.

A Led Zeppelintől származó Black Dog szilárd zenei bizonyítványt mutatott a Marantzról. A Cinema 30 hagyományosan egy kicsit durva és fárasztó hallgatás a gyengébb felszerelésektől, de a Cinema 30 a mocskos gitár riffet a mélység csökkentése nélkül rögzítette, annak ellenére, hogy általában egy kicsit könnyed dobmesterről van szó. Robert Plant éles énekhangját nyomasztó sziszegés nélkül oldotta meg, ami a crash cintányérok esetében is segített. Utóbbiak gyorsan támadtak, de soha nem fárasztották a fület. Valójában, bármit is játszottam, a Cinema 30 megfelelően tágas hangteret biztosított.

Marantz Cinema 30 asztalon

AZ ÍTÉLET

A Cinema 30-al a Marantz új mércét állított fel a vevőkészülékek sorában, hihetetlen építési minőséggel, tágas mozihangzással és páratlan esztétikai stílussal. A borsos árcédulát egyesek talán nehezen fogják lenyelni, de nehéz elképzelni, hogy bárki ne vigyorogjon, amikor a Marantz nevet viselő, vitathatatlanul legjobb AV-vevő készüléket hallgatja.

Stereonet Applause Award