Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vezeték nélküli hangfalak

Wireless, azaz a vezeték nélküli hangfalak

A vezeték nélküli hangsugárzókat széles körben használják arra, hogy egy gombnyomással az egész házban zenét szolgáltassanak. Ezek a hangszórók Bluetooth vagy Wi-Fi segítségével fogadhatják az audiojelet. Hogyan működik ez, és hogyan viszonyulnak egymáshoz a hangminőség tekintetében?

A rövid válasz a következő: mind a Bluetooth hangsugárzók, mind a wi-fi hangsugárzók másképp tömörítik az adatfájlokat. Végső soron a Wi-Fi-s modellek bárhol használhatók a lefedett Wi-Fi tartományon belül; az internet segítségével médiát streamelhetnek; több hangsugárzót használhatnak egy okoseszközzel; és jellemzően jobban szólnak, mint a piacon jelenleg kapható Bluetooth hangsugárzók.

A Bluetooth és a Wi-Fi hatótávolsága és kényelme

Mind a Wi-Fi, mind a Bluetooth alapfelszereltség a legtöbb okoseszközön, de különböző módon működnek. A Bluetooth hangfal azonnal csatlakoztatható az eszközökhöz, de annak bizonyos hatótávolságon belül kell lennie, így az eszköz használata a hangfalhoz csatlakoztatva nehezebb. A Bluetooth eredetileg kis jelek rövid hatótávolságú küldésére készült, mint például a vezeték nélküli egerek, telefonkészülékek és billentyűzetek. Az okoseszköz jele legfeljebb 8-9 méter távolságra lehet, de reálisabb esetben csak 3-4 méterre a fogadó hangfaltól. Itt magáról az okoseszközről fut a média tartalmak lejátszása, ami azt jelenti, hogy annak használatát megszakíthatják például a telefonhívások vagy az alkalmazások háttérhangjai.

A Wi-Fi hangfalak csak a Wi-Fi jel erősségére támaszkodnak, és a legtöbb, ugyanazon a hálózaton lévő okoseszközzel vezérelhetők. A Wi-Fi hangfalak egy fő rendszerhez csatlakoznak, ami lehetővé teszi több hangfal csatlakoztatását, hogy a ház egész területén zenét játszhassanak le. Ebben az esetben az okoseszközök vezérlik a hangszórókat, de a zenét az Ön zenei gyűjteményéből vagy az internetről streamelve küldik. Ez azt jelenti, hogy a telefonhívások vagy más alkalmazások nem szakítják meg a zenelejátszást. 

Ma már számos Wi-Fi képes hangfal egyben multiroom képességekkel is fel van vértezve, melynek köszönhetően egy helységben több, vagy különböző helységekben elhelyezett hangfal szabadon csoportosítható, összekapcsolható, ráadásul mindegyik zónában akár külön forrás is szólhat. A legjellemzőbb a 3-4 helységes (zónás) hangrendszer, de kiépíthető 25-30 szobás rendszer is! A multi-room képes márkák közül a legjelentősebbek a Sonos, Heos, Bowers & Wilkins Formation sorozat, Bluesound, Yamaha Musiccast, DTS Play-Fi stb.  

Az adatok tömörörítése

Az adattömörítést arra használják, hogy a fájlokat kisebbé tegyék, így könnyebbé válik az adatátvitel. Olyan ez, mintha egy kissé kisebb felbontású tévét nézne: a képernyőn megjelenő képeket könnyű kivenni, de a részletekben különbségek vannak. A zenefájl tömörítésével a részletek eltűnnek, és a hangminőség romlik. Minél nagyobb az adattömörítés, annál rosszabb a hangminőség.

A Bluetooth jobban tömöríti az adatokat, mint a Wi-Fi kapcsolattal rendelkező készülékek. Ugyan a Bluetooth-nak van nagy felbontású (HD) változata, csak viszonylag kevés eszköz támogatja ezt az új technológiát és csak bizonyos okostelefonok és táblagépek.

A csak Bluetooth-alapú változatokkal ellentétben a Wi-Fi hangsugárzók úgy tömörítik az adatfájlokat, hogy az nem veszít a hangminőségből. Ez lehetővé teszi, hogy ezek a hangszórók akár nagy felbontású (Hi-Res) fájlokat is lejátszhassanak, ami a legmagasabb minőségű hangfájl.

Több olyan márkát is forgalmazunk, amelyek Wi-Fi hangszórókat készítenek, mint például az Audio Pro, Bowers & Wilkins, Bose, System Audio, Denon.

Amennyiben szeretne eligazodni a vezetékek nélküli hangzás világában keressen fel minket az elérhetőségeinken.

Rendezés: