Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aktív és passzív mélysugárzók

Mélysugárzók 

A mélysugárzó (vagy subwoofer) olyan hangszóró, amelyet úgy terveztek, hogy azon mély hangfrekvenciákat reprodukálja, amelyek frekvenciája alacsonyabb, mint egy álló vagy polc hangsugárzó által (optimálisan) előállítható frekvenciáké. A mélysugárzó tipikus frekvenciatartománya konzumer termékek esetében körülbelül 20-200 Hz, professzionális élő hangzás esetén 100 Hz alatt, THX minősítésű rendszerekben pedig 80 Hz alatt van. A mélysugárzókat soha nem használják önmagukban, mivel a magasabb frekvenciasávokat lefedő hangszórók alacsony frekvenciatartományának kiegészítésére szolgálnak. Bár a "mélynyomó" kifejezés technikailag csak a hangszóró meghajtójára utal, a köznyelvben a kifejezés gyakran egy hangszóróházba (kabinetbe) szerelt mélynyomó meghajtó egységre utal, gyakran beépített erősítővel.

A mélysugárzókban egy vagy akár több hangszóró is található melyek - gyakran fából. MDF-ből készült - házba vannak szerelve, amely képes ellenállni a légnyomásnak és a deformációnak. Újabban nem ritka a fémekből, pld alumíniumból készült mélysugárzó kabinet, mely hihetetlenül erős és rezonanciamentes.

A mélysugárzó házak különböző kialakításúak lehetnek, beleértve a basszusreflex, egy mélysugárzó és egy vagy több passzív sugárzó ( mágnes és tekercs nélküli- csak membránnal rendelkező) hangszóró használata egy házban, akusztikus felfüggesztés (zárt ház), végtelen előlapos, tölcséres, transmission line, bandpass vagy izobárikus kialakítás. Mindegyik kialakítás egyedi kompromisszumokkal jár a hatékonyság, a mélyfrekvenciás tartomány, a ház mérete és a költségek tekintetében. A passzív mélysugárzók meghajtásához szükséges egy külső erősítő, míg  az aktív mélynyomók beépített erősítőt is tartalmaznak. 

Mivel a mélysugárzók igen nagy teljesítményre képesek, ezért gyakoribbak a beépített, kifejezetten az adott hangszóróhoz tervezett erősítővel rendelkező modellek. A legtöbb modern aktív subwooferben már modern DSP (digitális jelfeldolgozó processzor) is dolgozik, képesek okostelefon általi vezérlésre, automatikus szoba korrekcióra is, így a beállításuk egy hétköznapi felhasználó számára is egyszerűbbé válik.

Manapság a passzív hangsugárzókat leginkább az egyedi telepítésű rendszereknél használják, az ilyen modelleket általában bútorba, falba, padlóba építik, hogy diszkréten eltűnjön a helységek enteriőrjében.

Kérjük keressen fel minket, hogy együtt találjuk meg az Önnek megfelelő modellt!

Rendezés: