Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hangfal állványok

Mi a szerepe a hangfal állványoknak?

A hangsugárzókra általában úgy gondolunk, mint egy fix dobozra, amely a hangot közvetlenül a hangszórók mozgó membránjaiból (és ahol a hangszóró reflexnyílással is rendelkezik, akkor a nyílásból) állítja elő. Bár a hangzás nagy része bizonyára innen származik, a valóság az, hogy bármilyen merev is a kabinet, annak a falai is rezegnek. 

A hatékony hangfal állvány egyik fő szerepe, hogy megakadályozza az ilyen rezgések átterjedését más szerkezetekre, például fapadlóra, asztallapokra, polcokra stb. Emellett a lehető legstabilabban kell tartania a hangfalat, hogy csökkentse az akció/reakció hatás miatti mozgást. Továbbá a hangfalat a hallgatóhoz képest a megfelelő pozícióba kell helyeznie, ami általában azt jelenti, hogy a magassugárzót egy képzeletbeli pontra kell irányítani, közvetlenül a hallgató feje mögé. Érthető módon ezektől az elvektől el lehet térni, illetve érdemes elolvasni a hangsugárzók útmutatójában lévő leírást az elhelyezés tekintetében. 

Talán már észrevette, hogy egyes hangsugárzó állványok talapzatán tüskék vannak, amelyek segítenek a padlóval való merev és stabil kapcsolat kialakításában. Amennyiben az állványok robusztusak és stabilak, ez a stratégia szilárd padlón jól működik, de fapadlón problémákat okozhat, mivel a hangfal kabinet rezgései a merev állványon és a tüskéken keresztül átadódhatnak a padlónak. A padló ekkor a hangfalak királyaként fog viselkedni! Ilyen esetben javasolt masszív gumilábak használata, a padló sem sérül és a rezonanciák is hatékonyan csökkennek. 

Minél nehezebb az állvány, annál kevésbé fog mozogni, ezért sok hi-fi és pro-audio hangfalállványnál lehetőség van arra, hogy az üreges tartóoszlopokat valamilyen nehéz anyaggal töltsük ki, hogy növeljük a tömeget és csillapítsuk a rezonanciákat. Ez lehet homok, sörét vagy bármilyen más nehéz, de jól csillapított anyag.

A hangsugárzót egyszerűen ráteheti a kiválasztott állvány tetejére, de a legjobb, ha valamilyen módon rögzíti az állványhoz, mert különben elcsúszhat. Az egyik népszerű és hatékony módszer az, ha minden sarok alá Blu-Tack-et tesz; ez egyszerre működik eltávolítható ragasztóként és csillapító közegként. Igény szerint az állvány tetejére is kerülhet tüske, ez azonban sérülést okozhat a hangsugárzó burkolatának. Amennyiben gyári állványt vásárol sok esetben a hangfal összecsavarozható az állvánnyal, így biztosítva a stabil rögzítést.

Rendezés: