Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Eversolo DMP-A8 Stereophile teszt

Eversolo DMP-A8

STREAMING ELŐERŐSÍTŐ

A teszt írója: ROGIER VAN BAKEL  - STEREOPHILE 2024
Fotók: Eversolo, Stereophile

Néhány nyárral ezelőtt rövid időre a fejembe vettem, hogy borkedvelő leszek. Ez egy nagyon nagylelkű és váratlan ajándéknak volt köszönhető. Egy helyi ismerősünk elhunyt, és a felesége meg akarta szabadítani a pincéjét a kis borgyűjteményétől.

Nem tudom, miért engem választottak ki szerencsés címzettnek, de miután fél tucat köszönömöt dadogtam, hirtelen körülbelül 150 finom bor tulajdonosa lettem. Néhánynak négy számjegyű árcédulája volt.

A Pinot Grigio és a Chardonnay megbízható megkülönböztetése nem tartozik a képességeim közé. Szőlőfajták, talaj, évjáratok? Akár egy kisgyerektől is megkérhetnéd, hogy ismerje a kvantummechanikát. Mégis, a palackok felkeltették az érdeklődésemet, és szórakoztatott a helyzet nevetséges volta. Én, egy borbarát? Feltételeztem, hogy megtehetem, és meg is tettem.

Miután feleségemmel együtt kibontottuk és megittuk az 1988-as Chateau Léoville Barton-t, írtam egy túlzó kritikát, és elküldtem e-mailben egy borszerető barátomnak, hogy szórakoztassa. „Galagonyabogyót és marhahúslevest pillantottam meg, valamint egy kis dohányt sejtetően. A nyilvánvaló zöld dión kívül a hajnali nedves bajai tengerpart volt a csúcsjegy, amely finoman keveredett a csukabálna flatulenciájával és egy csipetnyi kétnapos fésűkagyló belsőségével. Végül, a következő kortyoknál egy hondurasi szexmunkás jól viselt merkinjének illatát éreztem. Összességében nem rossz bor.”

Edd meg a szíved, Robert Parker!
(fordító megjegyzése: Ha egy híres ember neve után azt mondod, hogy „edd meg a szíved”, akkor azzal viccelődsz, hogy még annál az embernél is jobb vagy)

Amikor a bordeaux-i bódulat elszállt, a borbarát törekvéseim is elszálltak. Már audiofil voltam. Úgy értem, egy hobbi, amelynek megszállottja a „jobb” meghatározása, ennyit bírok el - különösen azért, mert a szubjektivitás nem azonos a felületes véleményalkotással. A hasznos vélemények mögött tapasztalat, komoly erőfeszítés és némi valódi ítélőképesség áll.

A visszhangmentes vagy spektroszkópiai mérések adhatnak egy alapvető képet arról, hogy hogyan fog hangzani egy hangszóró, vagy milyen íze lesz egy bornak. De csak szubjektíven - és nem elsősorban tudományosan - tudjuk megítélni, hogy az 1998-as Romanée-Conti jobban tetszik-e nekünk, és ha igen, miért, mint a 2001-es évjárat, vagy, hogy a mi fülünknek az Eversolo DMP-A8 streamer elég jól szól-e ahhoz, hogy legyőzze a versenytársait.

És történetesen van néhány teljesen józan gondolatom erről a kérdésről.

A titokzatosság emberei

Az Eversolo a kínai Sencsenben működő Zidoo fogyasztói technológiai vállalat leányvállalata. A márka néhány évvel ezelőtt landolt Észak-Amerikában, némi felhajtással. Neo S 4K lejátszója EISA-díjat nyert, de a cég körüli zsongás halk morajlásba fordult a 859 dolláros DMP-A6 miatt, amely egy kiváló DAC/streamer, amely körülbelül fele akkora, mint egy cipősdoboz. Tavaly az A6 és a továbbfejlesztett A6 Master Edition (1299 $) mindenütt jelenlévő bál szépe lett, majd novemberben a nagyobb és sokoldalúbb DMP- A8 DAC/streamer/előerősítő következett, amely a jelen ismertető tárgya. Az A8 ára 1980 dollár.

Az amerikai forgalmazó, Lily Luo küldött nekem egy egyoldalas cégtörténetet, amely csak egy kis fátylat emel a fátyolról. Ez az első mondat az Eversolo alapítóiról szól: „Y és M két vezető szoftvermérnök a  40-es éveikben.” Csak kezdőbetűk? Megkérdeztem Y és M teljes nevét. „Az angol nevük Steven és Mirror” - írta vissza Luo szemérmesen. „Nagyon visszafogott alapítók és mérnökök. A külvilág számára nem léteznek és szellemszerűek.”

Nemzetközi titokzatos férfiak Ez királyság? Butaság? Döntsd el te. Luo becslése szerint a vállalat körülbelül 100 embert foglalkoztat, és „a csapat fele szoftver- és hardvermérnök”. Azt mondja, hogy az Eversolo ambiciózus céljai között szerepelnek „további streaming termékek, digitális processzorok, teljesítményerősítő termékek és fejhallgató-erősítők”.

Eversolo DMP-A8 asztalon, hátulról

Egy letisztult gép

Az A8 CNC megmunkált alumínium karosszériája alig több mint 15 hüvelyk széles, ami körülbelül 4,5 hüvelykkel impozánsabb, mint A6-os elődje. A készülék 9,5” mély, 3,5” magas, és 6” átlójú érintőképernyővel rendelkezik - lényegesen kisebb, mint a tavaly általam vizsgált Hifi Rose RSS20 13”-as képernyője.

Az előlap jobb oldalán található a gomb, amely egy lépcsős R2R hangerőszabályzó előtt helyezkedik el. Az analóg relék kielégítő kattogására számíthat, amikor 0,5dB vagy 1 dB lépésekben állítja be a hangerőt. A gombot dimmelhető fehér LED-gyűrű veszi körül. A bal szélén egy kis Eversolo logó található - és ennyi. „Egy ilyen tiszta gép”, a Queen Roger Taylorja talán ezt énekelné.

Hátul három csonka Bluetooth- és Wi-Fi antenna található, amelyek az adatfogadás veszélyeztetése nélkül kihajthatók a szemünk elől (legalábbis az én szobámban). Aztán vannak RCA és XLR analóg kimenetek, egy I2S busz egy csúcskategóriás DAC táplálására (ha az A8-at önálló streamerként szeretné használni), valamint TosLink és koax digitális kimenetek és két USB port („3.0 OTG”, illetve „USB AUDIO OUT” jelölésekkel).

Az Eversolo A8 nem csak streamerként és DAC-ként, hanem kiváló minőségű analóg előerősítőként is képes működni. Következésképpen rengeteg lehetőséget találhat más eszközök csatlakoztatására. Az analóg bemenetek RCA és XLR portokkal is rendelkeznek. A digitális oldalon van egy HDMI ARC bemenet, két TosLink bemenet, két S/PDIF RCA-n és egy USB port.

A készülék hátulján balra a hálózati kapcsoló és a szokásos háromtűs hálózati kábelcsatlakozó található. Egy szabványos fekete tápkábelt mellékelnek; én egy Clarus Crimson kábelt használtam helyette. A hátlapot egy gigabites Ethernet port és egy 12V-os trigger aljzat zárja le.

Az egyes kimenetek és a hozzájuk tartozó bármilyen berendezés között vezethet kábeleket, de egyszerre csak egy kimenet kapcsolható be - és ezeket be is kell kapcsolni. Az A8-cal töltött első estém során kínosan sokáig tartott, amíg megértettem, miért nem hallok semmit.

Ellenőriztem, hogy a megfelelő bemenetet használom-e az előerősítőn, hogy az AudioQuest Coffee digitális kábel megfelelően működik-e, valamint hogy a Roon alkalmazásban kiválasztottam és engedélyeztem-e a lejátszót, és hogy a hangerő potenciálisan hallható szintre van-e állítva. A végeredmény: Ne járjon úgy, mint én. Mind az A8 érintőképernyője, mind a telefonos alkalmazás rendelkezik bemeneti/kimeneti képernyővel. Csak koppints a bekapcsolni kívánt bemenetekre és kimenetekre.

Eversolo DMP-A8 belső fotó

Ha a kényelem vágya messze fontosabb, mint a legmagasabb hangminőség elérése (előfordul), a felhasználók Bluetooth-on keresztül csatlakozhatnak az A8-hoz,  beleértve az aptX HD-t is. A kodek szilárd előrelépés a hagyományos aptX-hez képest, bár még mindig nem veszteségmentes, és csak hasonlóan engedélyezett forráseszközzel működik. (Az iPhone például az AAC kodekkel fog csatlakozni, amely szintén támogatott.)

Ha megfordítja a készüléket, akkor egy NVMe M.2 szilárdtest-meghajtó (nem tartozék) nyílik, ahol helyben tárolhatja a zenei fájlokat, és az Eversolo alkalmazással vagy az előlapi felületen keresztül hívhatja elő őket. Az A8 akár 4 TB-os SSD-t is fogadhat az említett foglalaton keresztül. Többre van szüksége? Az USB OTG porton keresztül USB-meghajtót is hozzáadhat.

A készülék kivételesen jól szervezett belsejéről készült fotók két tápegységet mutatnak, egy lineárisat és egy kapcsolóüzeműt. Eversolo szerint ez a megközelítés kiküszöböli „az interferenciát és a zajt a rendszeráramkör és az audioáramkör között”. A lineáris tápegység áramköre egy több tekercses toroidális transzformátorból áll, amelyet „úgy terveztek, hogy megfeleljen az analóg audio áramkörök jellemzőinek”.

 A kapcsolóüzemű tápegység eközben a rendszeráramkörre van szabva, ahol célja a „hullámzás és a mágneses szivárgási interferencia” csökkentése, ami elméletileg a hangzás tisztaságának növelését eredményezi. Az A8 automatikusan érzékeli a falból érkező feszültséget, és ennek megfelelően alkalmazkodik: Használhatja az Egyesült Államokban vagy a tengerentúlon anélkül, hogy egy kézi kapcsolót kellene megpattintania.

Ha jobban megnézi, kiváló minőségű, Németországból származó WIMA kondenzátorokat és japán Nichikon kondenzátorokat láthat a japán Omron relék és az amerikai gyártású, audio-specifikus Texas lnstruments OPA1612 op-ampok mellett.

Az A8 akár DSD512 és 32/768 PCM fájlokat is kezel, ha hálózaton vagy USB-n keresztül csatlakozik, és a digitális fájlokat ugyanilyen emelkedett minőségben adja ki I2S-en vagy USB-n keresztül. Az Eversolo szerint a készülék jel/zaj aránya és dinamikatartománya 128dB, THD+N értéke pedig -120dB. Meglátjuk, hogy JA megerősíti-e. A figyelemre méltó extra funkciók közé tartozik a CD-lejátszás és a külső optikai meghajtóról történő rippelés, fél tucat digitális szűrő az A8 hangzásának finom ízlés szerinti beállításához, valamint egy szép szemet gyönyörködtető választék a választható virtuális VU-mérők és spektrométerek farmján.

Eversolo DMP-A8 kijelző

Képernyőgrafika és a többi

Az A8 érintőképernyője ízlésesen megtervezett, nem rikító. Egy kicsit kevésbé kontrasztosnak tűnik, mint a Hifi Rose RS520 elegáns, hatalmas képernyője. Az A8 kezdőképernyőjén egy sor színes digitális csempe tölti ki a terület nagy részét. Ezek balról jobbra a következők: Zene (ahol könyvtárat hozhat létre); Streaming (beleértve a Tidal, Qobuz, HighResAudio, Amazon Music, Apple Music, Deezer és - szokatlan módon - Soundcloud); Fájlok (ahol olyan dolgok, mint az ébresztések és hangoskönyvek tárolódnak), Forrás és Beállítások.

A készülék első indítása után egy animált Eversolo logó jelenik meg a képernyőn; körülbelül 25 másodperccel később elkezdheti a testreszabást, kezdve a nyelv és az időzóna beállításával, a hálózat kiválasztásával és a Wi-Fi jelszó megadásával. A következő képernyőn a „Phone Control” felirat szerepel, és beolvasható QR-kódokat mutat az alkalmazás letöltéséhez és beállításához.

A Qobuz, az Amazon Music és a Tidal alkalmazásokba való bejelentkezés nem okozott drámát. A zenei szolgáltatások mindegyikénél van egy többnyire rejtett virtuális fiók az A8 kijelző bal oldalán. Érintse meg, és máris lehetőség nyílik kedvenc műfajainak és lejátszási listáinak elérésére, valamint az adott streaming szolgáltatás által kurátori kezelésben lévő új zenék felfedezésére. Az A8 képernyője nem egészen olyan érzékeny, mint az átlagos új okostelefonoké, de a késés nagyon csekély, és nem okoz messzemenő panaszt.

A legtöbb ember az Eversolo alkalmazáson vagy a Roonon keresztül lép kapcsolatba a készülékkel. (Az A8 egy Roon végpont, bár ahogy ezt április közepén írom, a hivatalos Roon tanúsítás még mindig várat magára.) Minden hibátlanul működött abban a három hónapban, amit vele töltöttem. A 99 dolláros WiiM Minitől a 15 000 dolláros Aurender A20-ig, 1 nem hiszem, hogy valaha is volt olyan lejátszóm, amelyet ilyen gyorsan és fájdalommentesen lehetett volna beállítani és elsajátítani.

Az is tetszik, hogy a Kínában gyártott Eversolo jól alkalmazkodott új amerikai otthonához. Amikor a Hifi Rose RS520-ban bóklásztam, és néhány képernyő mélyére jutottam, láttam néhány Hangul (koreai) karaktert, valamint hozzá kvázi angol kifejezéseket, amelyek elárulták, hogy a rendszert egy nem angol nyelvű országban tervezték. Az Eversolo felülete mentes az ilyen furcsaságoktól.

Másrészt, mint említettem, az A8-as képernyő mérete nagy lépés a Rose-éhoz képest, ami kihat bizonyos használhatósági szempontokra. Közel kell ülni az A8-ashoz - vagy komolyan sasszeműnek kell lenni ahhoz, hogy a képernyőn megjelenő információk nagy részét el lehessen olvasni. Különösen, amikor a Roon Radio elkezd lejátszani olyan felvételeket, amelyekről úgy gondolja, hogy tetszeni fognak, értékelem, hogy felpillantva láthatom a dal és az előadó nevét. A Rose fantasztikus így, még pazar, az infa könnyen olvasható 12' távolságból; az Eversolo ... nah. De ha jellemzően zenét hallgat, miközben a Roon-t használja a tabletjén vagy laptopján, vagy a lejátszót az alkalmazáson keresztül vezérli, akkor ez a pont szinte tárgytalanná válik, mivel mindig lesz előadó és dal infó szó szerint az ujja hegyénél. Nem használtam a műanyag Bluetooth-távirányítót, amelyet az Eversolo az A8-ashoz mellékeltek. Az alkalmazása  viszont király.

Eversolo DMP-A8 kijelző

Most hallgassuk meg

2024-ben a jól megtervezett digitális komponensek közötti hangzásbeli különbségek megkülönböztetése nem egyszerű feladat. A DAC-ok és a streamerek mostanában hangminőségben olyan közel állnak egymáshoz, mint az ásványvízfajták: lényegében egyformák, és a személyes ízlés túl nagy szerepet játszik. Ahogyan az sem valószínű, hogy egy nem kedvelt üveg víz elrontja az ételt, úgy elképzelhető, de valószínűtlen, hogy egy gondosan felépített digitális forrás elrontja a hallgatási élményt.

Ennek ellenére szívesen leírom, amit az Eversolo DMP-A8-tól hallottam. A hír elsöprően jó. A Focal Utopia Scala Evo referencia hangszóróimon keresztül, amelyeket egy Krell FPB200c erősítő vagy egy Anthem STR integrált működtet, a hangszerek 3D-s módon pattogtak, a hangok pedig nagyszerű jelenléttel, szilárdsággal és hangszínnel rendelkeztek. A harmonikus textúrák gazdagok voltak, de nem különösebben melegek. Erre még visszatérünk.

Emmylou Harris Wrecking Ball című lemezével kezdtem (24/ 44. l FLAC, Nonesuch/Qobuz). Daniel Lanois producernek köszönhetően ez az egyik legpompásabb hangzású 1990-es évekbeli album, amit ismerek, de próbára teszi a felszerelést. A magas hangok néha fröcsögősen hangzanak, és Harris néhány énekhangján van egy kis sziszegés. Az A8-on, közvetlenül a dobozból kivéve, a 6 kHz vagy 7kHz feletti tartomány először egy kicsit forrónak tűnt, de a készülék perceken belül ropogósra és kontrolláltra állt be.

Leo Kottke és Ry Cooder rajongóinak érdemes meghallgatniuk Bob Brozman Blues Reflex című lemezét (16/44.1 FLAC, RUF/Qobuz). A „Vieux Kanyar Blues”-on a mester-gitáros magas, trillázó hangjai, amelyek az általa felkarolt indiai zenére emlékeztetnek, szinte az élvezetességig élethűek voltak. A hangszerek inkább a hallgatói térbe nyúltak ki, minthogy csak a hangsugárzók között lógtak volna.

A térhatás mindig kiváló volt, több száz zeneszámon keresztül. Az egyik lejátszási listámon Bruce Fowler harsonaművész és Suzette Moriarty ünnepélyes együttműködését, a „Duet far French Horn and Trombone” (16/44.1 FLAC, Fossil/Tidal FLAC), a trombitás Art Farmer „Sometime Aga” (16/44.1 FLAC, Rhino Atlantic/Qobuz) című darabja követte. Farmer hangszere közel van mikrofonozva és a száraz oldalon van, valószínűleg egy kicsi, nem tükröződő szobában vagy hangfülkében vették fel.

Ezzel szemben a Fowler-számon a kürtök természetes szobahangzásban úsznak. A felvételek megközelítése nem is lehetne különbözőbb, de az A8 mindkettőt nagyszerűen mutatta be. (A Fowler-felvétel éteri visszhangfarkát hallgatni egyike azoknak az audiofil élvezeteknek, amelyeket a beavatatlanok valószínűleg kigúnyolnának, de én ott élvezem, ahol találok.)

A „Beat Box;” az Into Battle with the Art of Noise (16/ 44.l FLAC, ZTT/Qobuz) című felvételen, amelyet már jó pár évtizede nem hallgattam, egy női hang azt mondja: „Igen? Ó, nem, nem hiszem el”, és őszintén szólva megijedtem; tényleg úgy tűnt, mintha valaki beszélne a szobám túlsó végében.

Később lejátszottam Philip Glass „North Star”-ját,  Slagwerk Den Haag által előadva (16/44.1 FLAC, Orange Mountain Music/Qobuz). Körülbelül két perc múlva az együttes egyik ütőhangszerese egy játékzongorán kalapál. Ez egy éles, agresszív hangzás (szerintem szándékosan). Közvetlen összehasonlításban az A8 egy kicsivel több harapással adta vissza, mint az Aurender A20 vagy a Hifi Rose RS520. Összességében az A8 egy kicsivel világosabban szól, mint amit én szigorúan semlegesnek tartanék - vagy legalábbis mint amihez szoktam. Néhány felvételen az Eversolo képes kiemelni a tamburin fém csilingelését, miközben eltakarja a játékos tenyerének hangját a hangszer fa vagy műanyag héján.

Eversolo DMP-A8 asztalon

A Big Star „Thirteen” című számában, a zenekar első albumáról, a #1 Recordról (16/ 44.1 FLAC, Stax/Qobuz), az 1:29-nél kezdődő akusztikus gitárszóló alatt a G, H és magas E húrokon játszott hármashangzatok nem éles hangzásúak vagy élesek önmagukban, de nem is nevezném őket folyékonynak vagy lazának. Hallottam már jobbat? Az Aurender A20 egy fél kattintással lágyabban és kevésbé messzire hangzik - „analógabb”, ha úgy tetszik. De ezt csak a közvetlen A/B-hallgatás során vettem észre, és meg kellett ismételnem, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem a képzeletem volt. Figyelembe véve az Eversolo és az Aurender közötti 13 000 dolláros árkülönbséget, a gazdára mutogatva egy kicsit hülyén érezném magam. És különben is, a lejátszó beépített digitális szűrői és EQ-ja lehetővé teszi a felhasználók számára a hangzás testreszabását. Nehéz túlbecsülni a sokoldalúságot, amit ez nyújt. Akár saját FIR-szűrő együtthatókat is alkalmazhat, amelyeket REW vagy hasonló szoftverben hozhat létre.

Sok kritikus-hallgatás során a néhai Lhasa de Sela „My Name;” című dalát fogom bekapcsolni a The Living Roadról (16/44.1 FLAC, Audiogram/ Qobuz). A felvétel egy brutálisan mély basszusdobbal és egy finom kéthangú csengőhang-állat és szépséggel indul. Az A8-on keresztül meggyőzően, sőt lebilincselően szólt. Ugyanez igaz volt messze a nehéz basszusdobokra és a tömeges ujjcsettintésekre a Lorde „Royals számában,” a Pure Heroine albumról (16/ 44.1 FLAC, Universal/Qobuz).

Egy másik nagyszerű teszt track a Chico Hamiiton Quintet „Passin' Thru;” az azonos című albumról (16/44.1 FLAC, Impulse!/Qobuz). Hallgatása önmagában is élvezet, de gyakran a ride cintányérra koncentrálok. Hamiiton ecsettel játszik rajta. Gyengébb felszerelésen az ecsetelt cintányér kopogása nem igazán regisztrálódik különálló időbeli eseményként, hanem egy fehér zajos összevisszasággá válik. Az A8-nak nem volt ilyen problémája.

Amikor egy hatodik csésze kávé nem tűnik bölcs dolognak, de szükségem van egy adag energiára, a koreai rapper Beenzino szállítja. A 2015-ös „Break” című kislemeze (16/44.1 FLAC, Genie/Qobuz) nyers, vad és lármás a legjobb életigenlő módon. Az A8 lelkesen reprodukálta a számot, bizonyítva, hogy a primitív és finomkodáson túl képes teljes partiállat üzemmódba kapcsolni.

Csomagolja be. Jól csomagolja be.

Amikor Jim Austin átnézte a Magico A5-öt, azt gondolta: „Ezek lehetnek a zenei társaim egy hosszú, boldog életen át”. Ez egy olyan dicséret, amit, bármennyire is egyszerű, nem hiszem, hogy valaha is mélyen átgondoltam volna.

A legtöbb kritikushoz hasonlóan én is dicsértem már olyan hangcuccokat, amelyeket őszintén szerettem és őszintén ajánlottam, de amelyeket nem feltétlenül választanék, hogy együtt éljek velük. Rengeteg lehetséges oka van ennek. Nincs elég helyem vagy polcom, nem vagyok oda a megjelenéséért, nem megfelelő a szinergia a hallgatószobám és a rendszerem között, nem fér bele a költségvetésembe, funkcionálisan és hangzásilag hasonlít valamire, ami már a tulajdonomban van, és így tovább. Az Eversolo DMP-A8 egy könnyen szerethető, rendkívül intuitív darab, amely messzemenőkig elhárítja ezeket a lehetséges ellenérveket.

A kivételes sokoldalúsággal rendelkező kis zenélő erőmű nevet az olyan homályosan pejoratív kifejezéseken, mint a chi-fi, és magabiztosan foglalja el az 5000 dollár alatti streamer/DAC kategória első helyét.