Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tunerek

Rádiók

A tuner olyan alrendszer, amely rádiófrekvenciás (RF) adásokat, például FM-műsorszórást fogad, és a kiválasztott vivőfrekvenciát és a hozzá tartozó sávszélességet olyan rögzített frekvenciává alakítja át, amely alkalmas a további feldolgozásra, általában azért, mert a kimeneten alacsonyabb frekvenciát használnak. Az FM/AM műsorszóró adások általában ezt a köztes frekvenciát (IF) közvetlenül egy demodulátorba táplálják, amely a rádiójelet olyan hangfrekvenciás jelekké alakítja, amelyek egy erősítőbe táplálhatók, hogy egy hangfal meghajtására szolgáljanak.

Az összetettebb adások, mint a DAB (digitális rádió) stb. szélesebb frekvenciasávot használnak, gyakran több hordozóval. Ezeket a vevőkészülékben köztes frekvenciaként (IF) továbbítják. Az altartókat ezután a valódi rádióadásokhoz hasonlóan feldolgozzák, de a teljes sávszélességet egy analóg-digitális átalakítóval (A/D) a Nyquist-ráta (azaz az IF frekvencia legalább kétszeresének) megfelelő sebességgel mintavételezik.

A tuner utalhat egy rádióvevőre vagy önálló hangkomponensre is, amely egy audiorendszer, például hifi vagy sztereó része, és külön erősítőhöz csatlakoztatható. A hangolás rádiós kontextusban a vevőegység beállítását jelenti, hogy érzékelje a kívánt rádiójel vivőfrekvenciáját, amelyet egy adott rádióállomás használ.

A mai tunerek egy része tartalmazhat internetes rádiózásra is alkalmas vezetékes vagy vezeték nélküli streaming modulokat, melynek köszönhetően a rádiózáson felül számos streaming szolgáltatás elérhető pld. Airplay, Chromecast, Tidal, Spotify stb.

Rendezés: