Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bowers & Wilkins 702 S3 Signature teszt

Bowers & Wilkins 702 S3 Signature teszt az avforums.com oldalán

A 702 S3 Signature nem ér fel a 805 D4 magasságához, de még mindig a kiválóság fokozatairól beszélünk, ami azt jelenti, hogy a piacon lévő egyik legjobb £ 10k alatti hangsugárzó opciónak kell tekinteni. A részleteket érintő finomítások egy jó hangsugárzót egy kicsit jobbá tesznek, és a gyönyörű felületek miatt drágábbnak érződik, mint amilyen. A Bowers folyamatos Signature programja továbbra is szállítja a hangfalakat.

Előnyök

  • Terjedelmes, magabiztos és magával ragadó hangzás
  • Gyönyörűen elkészített és kivitelezett
  • Viszonylag könnyen hajtható és elhelyezhető

Hátrányok

  • Néhány kulcsfontosságú riválisa kicsit szórakoztatóbb
  • Kicsit nehézkes a kicsomagolása és a mozgatása
  • Már az alapmodell is nagyon jó...

Bevezetés - Milyen a Bowers & Wilkins 702 S3 Signature?

Író: Ed Selley, 

A Bowers & Wilkins 703 S3 Signature egy háromutas álló hangfal, amely a már meglévő 702 S3 továbbfejlesztett és tuningolt változata, amely tavaly érkezett a 700-as sorozat szélesebb kínálatának részeként. A 700-as sorozat megjelenésekor úgy döntöttem, hogy a 705 S3-at nézem meg a hely és az akkoriban átmenő más termékek miatt. Volt egy olyan sejtésem is, hogy a hangsugárzók közül legalább néhánynak a Signature változata a küszöbön áll, ami azt jelentené, hogy a 700-as sorozat igazi zászlóshajóját egy későbbi időpontban megnézhetjük, és így történt.

Ez azért érdekes, mert a 702 S2-ről S3-ra történő váltás már elég jelentős változás volt a korábbi S2 változathoz képest (amelyet szintén Signature kivitelben teszteltünk). Amikor a 800-as sorozatot átdolgozták a D4-es sorozatra, a megnövekedett ár miatt a legkisebb 804-es állványos hangsugárzó ára a 10 000 font fölé vitorlázott. Annak érdekében, hogy jobban ki lehessen tölteni a termékcsaládot ezen ár alatt, a 702-es modellben jelentős módosításokat hajtottak végre, hogy megfeleljen a kihívásnak. A Signature program által létrehozott további erősítések azt jelentik, hogy a 702 S3 Signature egy nagyon csábító ajánlat lehet; a 800-as sorozat teljesítményének egy nagy darabja jelentős megtakarítással. Ez egy újabb sztár a Bowers-től, vagy a "normál" 702-es már így is magas szintű teljesítménye miatt ez a jobb választás? Derítsük ki.

Műszaki leírás és kialakítás

A 702 S3 a 700-as sorozat két modellje közül a nagyobbik, amely megkapta a Signature kezelést. Amikor részt vettem a bemutató eseményen, a Bowers & Wilkins egy eddig nem említett részlete az volt, hogy csak azok a hangsugárzók kaphatnak Signature kezelést, amelyeknek a tetején van a magassugárzó, mint tervezési jellemző. Ez azt jelenti, hogy aki a 600-as Signature sorozatra vár, most már valószínűleg kifújhatja a levegőt, és ez némi fényt vet arra is, hogy a Bowers miért választja ki a Signature kezelésre a modelleket. A 800-as sorozatú modellek esetében technikailag bármelyikük jogosult lenne, de a 700-as sorozatú modellek ezen generációjáig (ahol a 703-as is kiültetett magassal rendelkezik) csak a 705-ös és a 702-es modellek voltak így felszerelve. Most először többcsatornás opció is van, mivel a HTM 71 S3 center is így van kialakítva.

A Signature előző generációihoz hasonlóan a 702 S3 alapvető elrendezése és mechanikai működése változatlan. Továbbra is egy nagyméretű, 3 utas kialakításról van szó, a hangsugárzó tetején torpedó alakú házban elhelyezett 25 mm-es karbon dóm magassugárzóval. Ez az egész egység szinte változatlanul maradt a standard változathoz képest, kivéve az átdolgozott rácsot, amelyet először a 800 Signature modellen láttunk, és amellett, hogy jól néz ki, a szórást is javítja. Ez a ház hosszabb és lényegesen elegánsabb, mint az S2 sorozaté, és több 800-as technológiát használ, mint korábban.

Lefelé haladva a 150 mm-es Continuum membrános középsugárzó következik, amely külsőleg megegyezik a standard modellben lévővel, és amely ugyanazt a biomimetikus felfüggesztésű lengőpillét használja.A lengőpillét egyébiránt gyakran "póknak" is hívják, annak ellenére, hogy alakja egyáltalán nem hasonlít egy pókra. Belsőleg egy átdolgozott rögzítést is kapott a motoregység, amely a fejlesztés során összegyűjtött adatoknak köszönhető.

Bowers & Wilkins 702 S3 Signature különböző szögekben

A 702 titulust (akár Signature, akár nem) a három 165 mm-es Aerofoil mélysugárzó alkalmazása adja. Mindhárom ugyanazt a továbbfejlesztett lengőpillét kapta, de a legnagyobb változás a 702 ezen generációjánál az volt, hogy a reflexnyílást a kabinet hátuljáról az aljára helyezték át. Ez sokkal inkább megfelel a 800-as sorozatú állódobozoknak, és lehetővé teszi a 702 S3 számára, hogy a nagyméretű nyílás a hangsugárzót övező határokra kisebb hatással legyen, ami azt jelenti, hogy a hangsugárzó kevésbé reagál a környezetére. Ezért a régebbi modellel ellentétben itt feltétlenül szükség van egy talpra, de úgy tűnik, hogy az S2 modellhez adott talp méretét lecsökkentették.

A legnagyobb figyelmet a keresztváltó kapta. Anélkül, hogy a váltási pontok vagy magának a váltónak az alapvető viselkedése megváltozna, a lapot alaposan átdolgozták, hogy javítsák az ismert szűk keresztmetszeteket, amelyek a 702 S3 szabványos árpontjának való megfelelésből adódtak, vagy amelyek a használat során jelentkeztek. Ezek a változtatások magukban foglalták a magas hangszóróhoz érkező jelet vezérlő polipropilén kondenzátorok megduplázását és Mundorf Angelique kábelezés használatát, ahol az szükséges volt. A mélysugárzók masszív új légmagos tekercsket kaptak, amelyek tovább segítik a Signature basszus kiterjesztését a standard 702 S3-hoz képest. A csatlakoztatás a 705 Signautre modellhez hasonlóan, a továbbfejlesztett hangsugárzó csatlakozókon keresztül történik.

Ezek a terminálok is részei annak a kozmetikai erősítésnek, amit a Signature kap, és ezeknek az új modelleknek az érkezésével kezd némi konzisztencia megjelenni a folyamatban (ami azzal együtt, hogy a Signature modellek megjelentek a Bowers & Wilkins hangsugárzók minden új sorozatában, ahol potenciálisan megjelenhetnek, arra utal, hogy ez a hangsugárzó a termékcsalád állandó részévé válik). A Datuk fényes ébenfa, amely az előző generáción szerepelt, visszatért, de ehhez csatlakozik a kék metálfényű kivitel, amely a 800 Signature sorozatban debütált, és amely "Signature Blue" néven is megjelenhet. Az új modell egyik új dizájn eleme, hogy a vezető díszítőgyűrűi ezüst helyett aranyszínűek. Arra számítottam, hogy ez nem fog tetszeni, mivel az arany nem igazán az általam preferált kivitel, de az eredmény jobban tetszik, mint gondoltam volna.

Bowers & Wilkins 702 S3 Signature teszt az avforums.com oldalán

Úgy gondolom, hogy a 700-as sorozat itt is jobb üzletet kínál, mint a nagy testvérek. Annak ellenére, hogy különböző helyszíneken készülnek, a 700-as és 800-as modellek festése rendkívül hasonló; csak a drágább 800-as modell további ívelt felületeinél érzékelhető nagy különbség. Azt is gondolom, hogy a Datuk ébenfa szebb (és minden bizonnyal kevésbé megosztó) felületkezelés, mint a 800-as sorozatú Signatures California Burl furnérja. Különösen ezen a nagyobb hangsugárzónál a hatás a jelenlét és a minőség érzékelése, amely számos részleten keresztül szivárog át az érzékelésedbe. Nem kell semmit sem tudnod az akusztikáról ahhoz, hogy tudd, hogy ez egy elég komoly ksi szett.

A csomagolással kapcsolatban azonban lesz egy panaszom. A 702 egy nagy hangfal, és az a döntés, hogy egy végig nyitható dobozban érkezik, az egyszemélyes kiemelést kihívást jelentő és időnként aktívan kellemetlen vállalkozássá teszi. Sok brit házban a mennyezet magassága alacsonyabb lesz, mint a doboz "kiemelési" magassága, ami vagy a lépcsőházban történő kicsomagolást jelenti (amit meg kellett tennem), vagy vízszintesen húzza ki őket, ami teljesen visszaveti az összes gondosságot, amit a Bowers a magas hangszóró védelmére tett. Ha már kikerültek a dobozból, a kézi fogantyúként használható felületek szinte teljes hiánya valóban trükkös vállalkozássá teszi a mozgatásukat. Ha megvásárolta őket, nem valószínű, hogy túl gyakran kell megtennie, de ígérem, hogy az élmény kevésbé lesz csodálatos. 

Hogyan teszteltük a 702 S3 Signature-t?

A 702 S3 Signature a kritikai meghallgatása teljes egészében egy Cambridge Audio Edge A erősítőre lett bízva, amelyet egy Powergrip YG-3 táplál. A digitális adatfolyamokért egy Roon végpontként üzemelő SOtM SMS-200 Neo felel, ezt, valamint egy LG 55B7 OLED TV optikai jelét egy Chord Electronics Hugo Mscaler-ba kötöttük, amely koaxon keresztül van csatlakoztatva az Edge-be. Egy Vertere MG-1 MkII és egy Michell GyroDec SME309 karral - amely egy Cyrus Phono Signature-be lett bekötve - szintén forrásként szerepelt. Miután a Bowers végzett a saját elektronikámmal, átvándorolt egy NAD M66 tesztelésének megsegítésére, részben azért, hogy késleltessék az újbóli dobozolás borzalmait. A tesztanyag FLAC, AIFF, DSD, Tidal, Qobuz, on demand TV szolgáltatások és bakelit volt.

Bowers & Wilkins 702 S3 Signature teszt az avforums.com oldalán

Teljesítmény

Az évek során nem csináltam titkot abból, hogy állványos hangfal rajongó vagyok. Szenvedélyes érveket fogok felhozni, hogy általában jobban illeszkednek a normál brit élettérbe, mint egy álló hangfal, és olyan teljesítményszintet nyújtanak, amely gyakran kényelmesen megelőzi a nagyobb hangsugárzókat. Ezek az érvek olyanok, amelyek mellett valóban kitartok, de… ha a 702 S3 Signature alacsony hengerőszinten hallgatjuk ebben a teszthelyiségben, az azt jelenti, hogy megértjük, hogy néha nem helyettesíthető az elmozdulás.

Ez egy olyan hangsugárzó, amely lenyűgözően könnyedén adja vissza a teljes hangskálát. A hangskála több mint a basszusok mennyisége (bár erre még visszatérünk). Ez a nagy mennyiségű információ olyan módon történő kivetítése, hogy az hihető legyen a méretét és az információ különböző részleteihez való viszonyát tekintve. Küldje rá a 702S3 Signature-re Kamasi Washington Heaven and Earth című zenekari gyönyörűségét, és hihetővé válik a zenészek tömege. Anélkül, hogy valaha is tárgyias lenne, a hatás olyasvalami, ami arra késztet, hogy értékelje, hogy a nagy mennyiségű zenészeknek hasznára válik egy ésszerű méretű hangsugárzó kabinet.

Természetesen a 702 S3 is tökéletesen alkalmas erre, de a Signature-nál a részletek jelentik a különbséget. A magas- és középsugárzó közötti, már amúgy is összetartó kapcsolat olyannyira szorosabbá vált, hogy a Signature-nál a 600 Hz-től felfelé úgy hangzik, mintha egyetlen természetfeletti tehetségű hangszóróból származna. A tesztelés során nyoma sem volt az tolakodásnak vagy az agressziónak. Látok - nem is keveset - az olyan megjegyzésekből, hogy a Bowers & Wilkins hangsugárzók fényesek, de ez őszintén szólva ez nem egyezik az én tapasztalataimmal ebben a térben, olyan hangsugárzók mellett használva, amelyeket nem ér hasonló kritika.

Bowers & Wilkins 702 S3 Signature teszt az avforums.com oldalán

Ez még mindig egy olyan hangsugárzó, amely mindent tudni akar arról a zenéről, amelyről úgy dönt, hogy lejátssza, és bár nem könyörtelen, azért a legjobb munkát jobb felvételekkel végzi.A Channel the Spirits; a The Comet is Coming első albumának káosza nagy és magával ragadó, de a 702 nem győzi hangsúlyozni, hogy ez egy kissé rongyos album.  Azon kaptam magam, hogy tudat alatt úgy döntöttem, hogy bizonyos anyagokat a GyroDec-en keresztül hallgatok a csodálatosan édes hangzású Van den Hul hangszedővel, mert ez námiképp megbocsátóbb éllel rendelkezik. Ennek ellenpólusa, hogy a magasabb minőségű felvételek igazán látványosan hangzanak a 702 S3 Signature kezében; lehetővé téve, hogy olyan szintű hangzásbeli realizmust mutasson, amely elképesztően lenyűgöző.

Ez nem áll túl messze attól, amit az évek során a Bowers & Wilkinstől elvárhattunk, de ez a bizonyos Bowers & Wilkins az azonos árú Acoustic Energy Corinium formájában ad egy problémát. Ez olyan édességgel és ki- és bevonódással rendelkezik, amellyel nem vagyok benne biztos, hogy a 702 S3 versenyezni tud. Hallgassa meg az Imploding the Mirage-t a The Killers-től mindkét hangsugárzón, és a Coriniumnak olyan öröme van, amit nem feltétlenül érzek úgy, hogy a Bowers & Wilkins képes lenne vetekedni vele. Az általam választott zenéknél, amelyeket a szabadidőmben hallgatok, a zöld hangsugárzó gyakran előnyben volt a kékkel szemben.

Ennek ellenpontja, hogy a 702 S3 Signature olyan mélyhangokkal és azoknak puszta súlyával rendelkezik, amelyre az Acoustic Energynek nincs válasza. Ez a három 165 mm-es mélysugárzó és az új hangváltó tekercsek olyan súlyt és méretarányt kölcsönöznek a Bowersnek, amellyel ritkán találkozhatunk tízezer alatt. Amikor találkozik vele, ritkán van az a részletesség és kontroll, amit ez a hangsugárzó nem mutat meg egyszerre. Elég mozgékony ahhoz, hogy szórakoztató legyen, amikor a Bowersre támaszkodik, és kellően jóindulatú méréseket is kínál ahhoz, hogy ne legyen szükség vulkanikus teljesítménykibocsátásra a nagy hangerőszintek eléréséhez. A teljesítményük utolsó üdvözlendő aspektusa, hogy a nagy Bowers-en keresztül a TV-nézés is jó móka, a Fallout ropogós butaságát kiváló súllyal és léptékkel közvetítik a párbeszédek ragyogó tisztasága mellett.

Következtetés

Az eredmény valóban egy nagyon teljes hangsugárzó... de azok, akik a pontszámokat emlékezetükbe vésték, észrevehetik, hogy nem tökéletes. A 702 S3 Signature kemény versenyben áll az Acoustic Energy Corinium szenvedélyes projektjével, és miközben ezt írom, azon kapom magam, hogy ha az én pénzem lenne (és ez nem az, tényleg nem), a választott hangsugárzók inkább zöldek lennének, mint kékek. Ez nem a legfontosabb riválisok teljes kizsigerelése.

Azért ez egy pokolian jó küzdelem. Ez egy nagy, jóképű és elképesztően jó képességű hangsugárzó, amely a 800 álló hangfal birtoklásának az ízét adja a jelenlegi fele áron, és ezzel nagyon nehéz vitatkozni. A Signature program a jó Bowers & Wilkins hangsugárzókat folyamatosan nagyszerűvé varázsolja, és ez a legújabb ajánlat erősen ajánlott.

Bowers & Wilkins 702 S3 Signature teszt az avforums.com oldalán