Lap tetejére

Az 50 év tökéletes megünneplése, a hangminőség újrafogalmazása

Bowers & Wilkins 800D3

A hangminőség újrafogalmazása

A Bowers & Wilkins 800 D3 új minőségi szintet állít fel az audió hangzásban.

A 800 Diamond sorozat zászlóshajójaként a 800 D3 modell, mindazokat az innovatív és úttörő technológiákat tartalmazza, melyeket ehhez a sorozathoz kifejlesztettek. Az eredmény, pedig a Bowers & Wilkins által gyártott legjobb hangsugárzó.

Az új Bowers & Wilkins 800 D3 újrafogalmazza a minőségi hangzást. A márka legjobb és legfejlettebb hangsugárzója tökéletesen illeszkedik a Bowers & Wilkins 50. évfordulójához: a cég minden eddiginél közelebb került John Bowers céljához, a Valódi Hangzás eléréséhez.
Az új 800 Diamond sorozat tavalyi bemutatkozása, újrafogalmazta a minőségi elvárásokat, mind a 800-as sorozat, mind a prémium hangsugárzók világának szempontjából. Az intenzív hét éves projektnek köszönhetően, a 800 Diamond sorozat a fáradhatatlan kutatómunka, fejlesztés, a fejlett tervezés és az iparág legjobb "füleinek" megszámlálhatatlanul sokórányi meghallgatásának ötvözete. Az új zászlóshajó 800 D3 bemutatásával a minőség ismét egy új szintre lépett.A leginkább észrevehető különbség a 800 D3 és a 802 D3 között a kabinet és az új mélysugárzók méretkülönbsége. A 800 D3 két 10 inches Aerofoil mélysugárzót tartalmaz, szemben a 802 D3 8 inches mélysugárzóival. Ugyanakkor a mélysugárzók nem csupán nagyobbak. A karbon szövet konstrukció még merevebb kialakítású, ezáltal a hangzás még lineárisabb és a torzítás is alacsonyabb. A hangszóró erőteljesebb mágneseket is kapott a kontrolláltabb hangzás érdekében és a keresztváltóban is történtek módosítások. Tehát a 802 D3 modellhez képest jelentős frissítést kapott a 800 D3.Az Aerofoil mélysugárzók porvédő sapkái is módosultak a 802 D3 és 803 D3 modellekhez képest, azonban a felépítésük ugyanolyan szendvics szerkezetű. A módosított porsapka tovább csökkenti rezonanciákat. Ez az egyik, a sok, látszólag kisebb fejlesztés közül, mely jól szemlélteti, hogy a 800 D3 kialakításakor még a legapróbb részletekre is odafigyeltünk.A 800 D3 modellbe ugyanolyan méretű Continuum kónusz, Turbine fej és tömör magassugárzó ház került beépítésre, mint a 802 D3-ba. Ugyanakkor a továbbfejlesztett keresztváltók és kondenzátorok kerültek beépítésre, hogy jobban illeszkedjenek a 800 D3 kiváló mélysugárzóihoz. A változtatások ellenére a 800 D3 hasonló terhelhetőségű és érzékenységű, mint a kisebb méretű 802 D3.

Ezek az újítások, a számos olyan fejlesztéssel karöltve, mint a drámaian merevebb kabinet és a még robosztusabb Matrix merevítési rendszer- mely magába foglalja a vastagabb léceket, alumínium és acél szerkezeteket is - azt tükrözi, hogy a 800 D3 modell a referencia hangzás nirvánáját képviseli. A kisebb testvérrel, a 802 D3 modellel összehasonlítva nyilvánvalóan több mély hangot kapunk, de a legfontosabb akusztikus különbség a 800 D3 könnyedségében és pontosságában rejlik. Hihetetlen pontosságú mélyhangzást és 10dB-lel kisebb mélysugárzó torzítást kapunk a 802 D3-hoz képest.A kifutó 800 Diamond modellel összehasonlítva, a 800 D3 képes, egy teljes méretű szimfonikus zenekart, a maga teljes pompájában, könnyedén megszólaltatni. Ez az extra előny a négy továbbfejlesztett és még szorosabb egységben együttműködő hangszórónak köszönhető, melyeket nem csak a 800 D3 modellben, hanem az egész 800 Diamond sorozatban megtalálhatunk.Az új modellek folyamatos gyártása érdekében, a Worthing-ben található referencia szintű gyárunk át lett alakítva a 800 Diamond sorozat igényeinek megfelelően. A 800 D3 modell és a teljes család is teljes egészében ebben a megújult gyárban készül. A sok éves munka, fejlesztés, fáradhatatlan odafigyelés a részletekre és a jelentős kereskedelmi kiadások eredménye, nem csupán egy kivételes hangsugárzó családnak a méltó zászlóshajója, hanem a Bowers & Wilkins által valaha gyártott legjobb hangsugárzó. Az új 800 D3 egy hangulatos emlékeztető a szenvedélyről, mely John Bowerst is hajtotta, és amiért megalapította a céget 50 évvel ezelőtt.

Technológiák

Aerofoil kónusz
Néha, az új technológiák elérhetővé tesznek olyan dolgokat is, amelyek néhány évvel ezelőtt még nem volt elképzelhetőek. Az Aerofoil mélysugárzó kónusz erre a tökéletes példa. A fejlett számítógépes modellezésnek és az új speciális magnak köszönhetően, képesek voltunk egy változó falvastagságú kónuszt alkotni, mely ott a legmerevebb, ahol szükséges. Az optimalizált formának köszönhetően a kónusz dugattyúszerű viselkedése még a hallható, magasabb hangtartományokban is tökéletes, így hozva létre precíz, kontrollált és életszerű hangzást.

Turbine fej
A hangot hallja ne a kabinetet. Ez az elv, ami az elcsatolt fej egység mögött húzódik- egy olyan megoldás, melyet először 1979- ben, az első 800-as sorozattal mutattunk be. Most, a radikális változtatásoknak köszönhetően a 800 Diamond sorozat fej egysége jobb, mint valaha. Egy darab alumíniumból lett kialakítva, mely belső merevítésekkel és keskenyebb profillal is rendelkezik. A Turbine fej akusztikailag szinte teljesen közömbös és ennek köszönhetően a hang mentes a kabinet színezettségétől.   

Tömör magassugárzó ház
A vibráció a jó hang ellensége. A vibrációk minimalizálásához olyan komponensekre van szükség, melyek a lehető legmerevebbek. A 800 Diamond sorozatnál megalkottuk az eddigi legszilárdabb hangszóró házat. Az új sorozat magassugárzói tömör alumínium házba kerültek beépítésre és a továbbfejlesztett elcsatoló gélnek köszönhetően a kabinet káros rezgései nem hatnak vissza rá. Az eredmény? Hihetetlen akusztikai részletek, melyek új szintre emelik a zenébe való betekintést. 

Continuum kónusz
Évtizedekig úgy gondoltuk, semmi sem képes meghaladni a kevlárt, mint középsugárzó anyagot. De most, nyolc éves fejlesztés után végre találtunk egy jobbat. A kompozit kialakításnak köszönhetően, a Continuum kónusz meghiúsítja a hagyományos hangszórókra jellemző hirtelen átmeneteket. Az eredmény, pedig nyitottabb és semlegesebb hangzás- ez hatalmas előrelépés a hangszóró tervezésben. A számítógépes modellezésnek köszönhetően, a 800 Diamond sorozat középsugárzójának kosarát teljesen megújítottuk. Az új kosár hihetetlenül szilárd, a hangolt merevítők, pedig a nemkívánatos rezonanciákat a minimálisra csökkentik.

Fordított ívelt kabinet
Amikor elkezdtük tervezni a 800 Diamond sorozat kabinetjeit egy U fordulatot tettünk. A szó szoros értelmében. A sík előlappal rendelkező hátrafelé ívelt kabinet helyett, egy olyan dobozt készítettünk, melynek elő és oldallapjai egy folyamatos ívet írnak le és hátul egy tömör alumínium elem rögzíti azokat. A kevesebb csatlakozási pont erősebb szerkezetet eredményez, míg az ívelt előlapnak köszönhetően, pedig a hangszórók körül kevesebb a sík felület. Ezáltal javul a hang szórása és a kabinet visszaverődés is csökken.   

Matrix 
A Matrix a mi hangsugárzóink gerince. Egy olyan belső merevítés, mely úgy működik, mint a hajótest merevítése, minden irányban kimerevíti a kabinetet, így az merev és akusztikailag közömbös lesz. A 800 Diamond sorozatban bemutattuk a Matrix belső struktúra eddigi legradikálisabb átgondolását. A belső panelek vastagabbak, a régi MDF lapokat, szilárdabb rétegelt falemez váltotta fel. A fontosabb pontoknál fém merevítéseket is alkalmaztunk. Mindezeket egybevéve ez a valaha készített legszilárdabb Matrix rendszerünk.

Talp
A hangsugárzóknak sziklaszilárd alap szükséges. A keresztváltó talpból való kiszerelésével, majd a kabinetbe való áthelyezésével képesek voltunk egy olyan talpat készíteni az új 800 Diamond sorozathoz, mely sokkal stabilabb és mentesebb a rezonanciáktól is. Az eredeti nyitott kivitelhez képest az új talp tömör alumíniumból lett készítve, melynek a súlya 35 kilogramm. Ennek köszönhetően a súlypont alacsonyabbra került, mely jobban ellensúlyozza a Turbine fej súlyát. A nagyobb 800 D3 talpa görgőkkel lett ellátva, hogy könnyen a megfelelő pozícióba lehessen manőverezni a hangsugárzót. A görgőket eddig meglehetősen nehézkes volt kicserélni tüskékre. Azonban az új 800 Diamond sorozat talpába a tüskék beépítésre kerültek, melynek a magassága könnyedén változtatható.

Gyémánt dómok
Néhány dolog nem változik. Míg a 800 Diamond sorozat majd minden komponense megváltozott, a sorozat nevét adó elem változatlan maradt: a gyémánt magassugárzó dóm. A gyémánt dómjaink még mindig a magassugárzó technológia csúcsát képezik, utolérhetetlen akusztikus részletgazdag, természetes és teres hangzást nyújtanak.

Gyémánt: a szuper anyag
A gyémánt tulajdonságait nagyon nagyra becsülik a magasan specializált ipari alkalmazások, az idegsebészettől kezdve a CERN Nagy Hadronütköztetőig. Az egyedülálló merevség és súly aránya teszi a gyémántot a tökéletes magassugárzó anyaggá. A 800 Diamond sorozathoz kifejlesztett gyémánt dómok megemelték a hangszóró rezonanciafrekvenciáját a lenyűgöző 70kHz-es értékig, melynek az eredménye lenyűgözően tiszta és részletgazdag hangzás.

A gyémánt természetes úton, szeizmikus nyomáson és vulkanikus hőmérsékleten jön létre, kétmilliárd év alatt. A tudománynak köszönhetően, azonban lerövidíthető ez az idő. Mielőtt a tökéletes dóm formát kivágják, a kémiai gőzfázisú leválasztás módszerével a gyémánt dómjainkat úgy termesztik, mint a kristályokat, mindezt szuper forró kemencékben, laboratóriumi körülmények között.

A 800 D3 fogyasztói ára 30 000 EUR / pár

Zongoralakk fekete, szatén fehér és rózsafa színekben elérhető.