Lap tetejére

Vadonatúj Volvo XC90 elsőrangú Bowers & Wilkins hangrendszerrel

Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb és leginnovatívabb autójába, a világ legkifinomultabb hangzásával rendelkező autós hangrendszere került beépítésre.  Az új Volvo XC90 fényűző, innovatív belterével és radikálisan átalakított formatervével újraértelmezte a luxus szabadidő autó fogalmát. A beltér egyik legfontosabb eleme, az új Bowers & Wilkins hangrendszer, mely egyedülálló módon az autó belső világához lett kifejlsztve. Továbbá ez az első olyan autó hangrendszer, mely tartalmazza a kiültetett magassugárzó technológiát.

A magassugárzó fizikai elválasztása a hangsugárzó kabinettől, tisztább, valósághűbb magasakat eredményez, mely különösen az énekhangoknál fontos. A Volvo XC90 esetében a műszerfal tetejére kiültetett magassugárzó biztosítja az abszolút tiszta hangzást. A magassugárzó technológia az ikonikus Bowers & Wilkins Nautilus™ -tól ered, ahol is a hangszóró hátoldaláról kiinduló hanghullámokat egy spirálban vezették el, ezzel csökkentve a rezonanciát. " A kiültetett magassugárzó technológiának köszönhetően, a jelek nagy része közvetlenül a hallgató irányába érkezik. Így az XC90 rendszer hangzása hihetetlenül kézzelfogható és élettel teli"- nyilatkozta Stuart Nevill, a Bowers & Wilkins főmérnöke.

Természetesen a hang sokkal több, mint a magas hangok összessége. A Bowers & Wilkins jellegzetes sárga színű, 100mm átmérőjű, Kevlar® középsugárzói is beépítésre kerültek, melyek ugyan láthatóak, de egy akusztikailag megtervezett védőrács mögött helyezkednek el. A Volvo XC90- be összesen 19 hangszórót építettek be, melyet egy nagy hatékonyságú, 1400Watt teljesítményű, D osztályú erősítő hajt meg. Mindegyik hangsugárzó precízen elhelyezett és az autó belső szerkezetéhez hangolt.

Az eredménye ennek az innovatív audió tervezésnek egy kiemelkedően luxus kivitelű beltér, első osztályú hangrendszerrel. 

A Volvo XC90 Bowers & Wilkins hangrendszerének műszaki adatai

19 hangsugárzó:

- 4 x 25mm-es Nautilus magassugárzó (első és hátsó ajtók)

- 2 x 100mm Kevlar kónuszú középsugárzó (első ajtók)

- 2 x 80mm Kevlar kónuszú középsugárzó (hátsó ajtók)

- 4 x 170mm hosszú löketű mélysugárzó (első és hátsó ajtók)

- 1 x kétutas 100mm közép/ 25mm magassugárzó egység (műszerfal)

- 2 x kétutas 80mm közép/ 25mm magassugárzó egység (hátsó tető panel)

Továbbá:

- 12 csatornás D osztályú erősítő

- Quantum Logic® DSP

- 7.1 visszajátszás, monó, sztereó és/vagy multicsatornás bemenetről