Lap tetejére

A legnagyobb hang

Soundsystem

Képzelje el, a legjobb hangú hi-fi rendszert amit valaha is hallott. Most képzelje el, hogy azt a hangot feltornázzuk egy olyan szintre, ami képes egy 1000 fős kapacitású fesztivált is kiszolgálni. Ez a Bowers & Wilkins Hangrendszere, ami egy egyszeri megbízás a barcelonai Primavera Sound fesztiváltól (mely Európa egyik legnagyobb eklektikus és innovatív zenei fesztiválja), de olyan gondossággal és odafigyeléssel terveztük meg, mint egy kereskedelmi Bowers & Wilkins terméket.

A Hangrendszer számos Bowers & Wilkins technológiát használ: elcsatolt kettős dóm magassugárzók a díjnyertes CM10-ből, Rohacell® mélysugárzók a CT800-as sorozatból, FST™ Kevlar® középsugárzók a 800 Diamond sorozatból, a Flowport™ technológia pedig a jobb mélyhangokat hivatott elősegíteni. Mindegyik kabinet nyírfa rétegelt lemezből készül és a Bowers & Wilkins Matrix™ merevítési rendszert használja.

A Primavera Sound barcelonai fesztiválon bemutatkozó Hangrendszer 4 utas, aktív kivitelű és négy egységből- toronyból fog állni. Minden torony egyenként 3,2m magas, továbbá 12 különálló kabinetet foglal magába, melyek három frekvenciatípusra vannak osztva. Egy torony 8db 380mm-es mélysugárzót, 8db 250mm-es közép/mély hangsugárzót, 4db 180mm-es FST Kevlar középsugárzót és 16db 25mm-es elcsatolt kettős dóm magassugárzót tartalmaz.

A Hangrendszer keresztváltási pontjai 80Hz, 350Hz és 3.5kHz. Aktív DSP és számos D osztályú erősítő biztosítja a 30000 wattos összteljesítményt. Egy torony négy mélyláda modulja 120 decibeles hangnyomást képes produkálni 8 méteres távolságból. A Primavera Sound fesztiválon négy torony kerül alkalmazásra egy 1000 főt befogadó geodéziai dómba.

Csökkentett torzítás A Hangrendszer a hagyományos PA rendszerekben rejlő kompressziós problémákat úgy oldja meg, hogy a Bowers & Wilkins zászlóshajó hi-fi és stúdió hangsugárzóknál használt akusztikus megoldásokat alkalmazza, csak jóval nagyobb kivitelben. A hagyományos tölcséres technológia helyett közvetlen sugárzású, hi-fi stílusú hangszórók kerültek felhasználásra, így jelentősen csökkenthető a torzítás és ezáltal tisztább hangzás érhető el.

Hi-fi hangszóró technológia Mindegyik torony négy közép/magas frekvenciás kabinetből áll. Mindegyik kabinetbe egy FST Kevlar középsugárzó és négy Nautilus™ tölcséres magassugárzó került beépítésre. Ahogy a Bowers & Wilkins legfejlettebb hangsugárzóinál, itt is elcsatolásra kerültek a hangszórók a kabinettől, így védve őket a doboz rezonanciáitól. Ez a megoldás tisztább, részletgazdagabb és precízebb hangzást biztosít.

Rendkívüli mélyek Minden torony alapja négy, sziklaszilárd, teljesen kimerevített alacsonyfrekvenciás kabinet, melybe a Bowers & Wilkins mélysugárzó technológiáit alkalmazzák. Ilyen a Rohacell kónuszú mélysugárzó, a több Flowport nyílás és a már kipróbált Matrix kabinet merevítési rendszer. A rendkívüli 120dB-es hangnyomásra képes Hangrendszer mélyei, nem csupán lenyűgözően erőteljesek, hanem teljes egészében kontrolláltak is.

A torony mindegyik alacsonyfrekvenciás kabinetjébe két 380mm (15") átmérőjű Rohacell kónuszú mélysugárzó dolgozik. A hangszórók a Bowers & Wilkins referencia CT800-as rendszeréből kerültek felhasználásra, természetesen némileg módosítva. Számos Flowport nyílás segíti a zökkenőmentes mélyeket a 300 literes teljesen kimerevített, nyír rétegelt lemezből készülő kabinetekben.

A felső mélyek ugyancsak négy különálló kabinetbe kerültek. Mindegyik kabinetben két 250 mm (10 ") Rohacell kónuszú mélysugárzó van. Ez a kivitel garantálja a zökkenőmentes átmenetet a szilárd mélyhangok és a kifinomult középhangok között, melyeket a jól ismert FST Kevlar középsugárzók biztosítanak.   

Javított irányítottság A Hangrendszer 12 kabinetjét ferde szerelő egységek kötik össze, így biztosítva a hallgatási környezethez  szükséges ideális akusztikai diszperziós mintát. Ugyanakkor a közép és magasfrekvenciás hangszórók úgy vannak elrendezve, hogy finoman szabályozható legyen a függőleges irányítottság - mely elengedhetetlen az élő hangzáshoz.

Primavera Sound 2014 A Hangrendszer a Bowers & Wilkins + Boiler Room színpadon debütál a Primavera Sound Barcelona fesztiválon (2014 Május 29- 31). Világszerte elismert DJ-k, Jamie xx, John Talabot és Pional és lesznek a fő előadók a színpadon a fesztivál három napja alatt. Ők fogják a Hangrendszert a végsőkig próbára tenni az 1000 férőhelyes iglu sátorban, melyre 360 fokos szögben neves brit mozgókép művészek fognak vetíteni, így garantálva az igazán magával ragadó élményt.

Specifikációk A Hangrendszer tornya 3,2m magas és 12 kabinetből áll, melyet három frekvenciatípusra bontottak:

• 4 x alacsonyfrekvenciás kabinet:

8 x 15” (380mm) Rohacell mélyhangszóró

• 4 x mély/közép frekvenciás kabinet

8 x 10” (250mm) Rohacell közép/mély hangszóró

• 4 x közép/magas frekvenciás kabinet

4 x 6” (180mm) FST Kevlar középsugárzó

16 x 1” (25mm) Nautilus™ tölcséres, elcsatolt, kettős dóm magassugárzó

A Primavera Sound- on szereplő négy darab Hangrendszer hangszóróinak száma:

• 32 x 15” (380mm) Rohacell mélyhangszóró

• 16 x 10” (250mm) Rohacell közép/mély hangszóró

• 16 x 6” (180mm) FST Kevlar középsugárzó

• 64 x 1” (25mm) Nautilus™  tölcséres, elcsatolt, kettős dóm magassugárzó

Védjegy információ

A Kevlar a DuPont regisztrált védjegye.

A Rochacell az Evonik Industries AG vagy leányvállalatainak védjegye. A Nautilus, Flowport, Matrix és FST a B&W Group Ltd. védjegyei.

Szerzői jog © B&W Group Ltd.