Lap tetejére

Új CM sorozatú hangsugárzó a Bowers & Wilkins-től!

B&W CM10

CM10
A CM 10 debütálása egy nagyszerű pillanat a sorozat életében. A CM10 a széria új zászlóshajója és ez az első CM sorozatú  hangsugárzó, mely a kabinet tetejére kiültetett magassugárzót és számos más új fejlesztést is tartalmaz. A CM10 új minőségi szintet állít fel a CM sorozatban. Nyitott, kristálytiszta és a CM9-et meghaladó dinamikus hangzással rendelkezik.

Kettős dóm magassugárzó
A PM1 karbon merevítésű magassugárzóját alapul véve a CM10 is hasonló hangszóró egységet kapott. Itt az alumínium dóm pereme meg lett erősítve egy második réteg alumíniummal, mely a dóm formáját követi, de középső részen ki van vágva, így alkotva meg a "kettős dóm" dizájnt.
Ez az eljárás jóval merevebbé teszi az egész szerkezetet és megelőzi a magasabb frekvenciákon létrejövő hangtekercs rezonanciákat. Az eredmény az eddigi legjobb hangzás a CM sorozatból: a normál dóm 30kHz-es rezonanciafrekvenciájához képest a kettős dóm felépítés kitolja a rezonanciafrekvenciát egészen 38kHz- ig. Ennek a kialakításnak köszönhetően a magassugárzó mozgása precízebb, hangja tisztább lesz , így a zavaró rezonanciák kevésbé szólnak bele a hallható 20kHz-es frekvenciasáv alatti tartományba. Az eredmény pedig kivételes tisztaság, még nagy hangerőnél is.

A kabinet tetején elhelyezkedő magassugárzó
A CM10 az egyedüli hangsugárzó a CM sorozatból, mely a kabinet tetejére kiültetett magassugárzó konfigurációt alkalmazza, kiegészítve a Bowers & Wilkins legfejlettebb technológiáival, melyek a referencia 800 Diamond sorozatban is megtalálhatóak. A magassugárzó izolációja javítja a hangképet és a lesugárzási szöget, mely miatt a hangzás sokkal természetesebb és térbelibb lesz. Az innovatív kettős dóm konstrukció kiegyensúlyozottabb és pontosabb mozgást eredményez, még a legmagasabb frekvenciákon is.

Rugalmas rács
A Bowers & Wilkins tisztában van azzal, hogy a magassugárzókat véletlenül megnyomhatják, akár még a boltokban is. Ezért a CM10 magassugárzójának rácsát erősebbé tettük, mely jobban ellenáll a nyomásnak. A rács levétele a régi modellekhez képest nehezebb, azonban az igényes audiofilek természetesen eltávolíthatják.

Elcsatolás
A CM10 Kevlar FST hangszórója a CM sorozat történetében először teljesen el van csatolva a fő doboztól. Ez a hangminőség javító megoldás, nem csak a kabinet  hallható színezettségét csökkenti, hanem a hallgató számára is sokkal egyszerűbbé válik a hangsugárzó elhelyezése. Az FST hangszórót egy olyan "vonórúd" segítségével rögzítik, mely a 800 Diamond sorozat modelljeinél is megtalálható. A kabinet tetejéhez közelebb lévő középhangszóró, hasonló akusztikai előnyöket nyújt, mint a kabinet tetejére kiültetett magassugárzó: javítja a szórást és levegőssé teszi a hangzást.

Három mélysugárzó
A CM10 kabinet teljes magassága pont akkora, mint a CM9 hangsugárzóé, csupán növeltük a mélységet, illetve a magas és a FST közép hangszóró pozícióját változtattuk meg. Ezáltal jóval nagyobb űrtartalmat kapunk, így beépítésre került egy további mélysugárzó.  Így a CM10-nek 50 százalékkal nagyobb mélysugárzó űrtartalma lett, mint a CM9 hangsugárzónak. Ez az általános érzékenységet is javítja, míg a mélyfrekvenciák egyenletesebbé tételével a  CM10- et mélyebbre lehetett hangni. Ennek köszönhetően kiterjedtebb lett a mélyhangzás, míg az extra mélysugárzó hozzáadása csökkenti a torzítást és nagyobb terhelhetőséget tesz lehetővé.

Az eredmény
Ezeknek a fejlesztéseknek a végeredményeként, a CM10 több mélyhanggal, jobb hangképpel, alacsonyabb torzítással és színezettséggel rendelkezik. A CM10 méltó zászlóshajója a CM sorozatnak,  új magasságokba emeli a sorozatra jellemző hangzásvilágot.

Burkolatok
A CM10  számos színben elérhető, hogy bármely helységbe illeszthető legyen. Fekete és fehér festett színekben, rózsafa vagy wenge valódi fa furnérokkal lesz kapható.Technikai jellemzők  A kabinet tetejére kiültetett kettős rétegű aluminium dóm magassugárzó, Nautilus™ tölcsérrel.

Szőtt Kevlar® kónuszú FST középsugárzó
Elcsatolt közép és magas hangszórók
Flowport™ 
Leírás 3 utas bass reflex rendszerű
Meghajtó egységek 1x ø25mm kétrétegű alumínium dóm magassugárzó
1x ø150mm szőtt Kevlar® kónuszú FST® középsugárzó
3x ø165mm papír/Kevlar® kónuszú mélysugárzó
Frekvencia tartomány (-6dB)  28Hz és 50kHz- nél 
Frekvencia válasz 45Hz - 28kHz ±3dB a referencia tengelyen
Szórás 2dB belül a referencia tengelyhez képest:
    Vizszintesen 60º felett
    Függőlegesen 10º felett 
Érzékenység 90dB spl (2.83V, 1m) 
Harmónkus torzítás    2. és 3. harmonikusok (90dB, 1m)
<1% 86Hz - 28kHz
<0.5% 110Hz - 20kHz
Névleges impedancia 8Ω (minimum 3.1Ω) 
Keresztváltási pontok 350Hz, 4kHz 
Ajánlott erősítő teljesítmény 30W - 300W ,8Ω- on nem túlvezérelt program esetén 
Ajánlott vezeték ellenállás 0.1Ω maximum
Méretek  
Magasság 990mm csak a kabinet, 1087mm magassugárzóval és talppal, de tüskék nélkül
Szélesség 200mm csak a kabinet, 366mm talppal együtt
Mélység 337mm csak a kabinet, 364mm előlappal és csatlakozóval, de talp nélkül,414mm talppal együtt
Nettó súly 33.5kg 
Burkolatok  
Valódi fafurnérok Rózsafa - fekete előlappal, wenge - fekete előlappal
Festett burkolatok Fényes fekete - fekete előlappal, fehér- szürke előlappal